Londoni ingatlanforgalmazók beszámolói szerint egyre többen érdeklődnek Görögországból, Spanyolországból és Olaszországból a brit főváros elit negyedeiben - például Mayfairben vagy Belgraviában - fekvő ingatlanok iránt. A dúsgazdag jelentkezőket a biztonságos, és euró helyett fontban meglévő befektetés lehetősége vonzza Londonba.

A Savills nemzetközi ingatlan tanácsadó cég adatai szerint a magas presztízsű londoni városrészekben a nyugat-európai vásárlók aránya a tavalyi 11 százalékról 14 százalékra nőtt az idén eddig, ezen a csoporton belül pedig 25-ről 36 százalékra emelkedett a görögök, spanyolok és olaszok aránya. A 15 millió fontnál (4,6 milliárd forintnál) nagyobb értékű luxuslakásoknál csaknem 50 százalékos a görög-spanyol-olasz részarány a nyugat-európaiak csoportján belül.

A londoni Cityben is érezhető, hogy emelkedik az európai napfényövezetnek (sunbelt) is nevezett térségből érkező ügyfelek aránya. Elsősorban a dúsgazdagokat célzó privátbanki szolgáltatások területén dolgozók számolnak be erről - áll a Reuters hírügynökség szerdai jelentésében.

A világgazdasági válság eddigi legnehezebb szakaszában, 2008/2009-ben még nőtt a milliomosok száma az euróövezet déli perifériáján, úgy tűnik azonban, hogy az államadósság-válság megpróbáltatásait kevéssé jól viseli, akinek van megtakarítása. Erre utal egyebek között a görög nemzeti bank kedden ismertetett statisztikája is, amely szerint a lakossági betétállomány 31 milliárd euróval csökkent 2010. január és 2011. április között.