A Morgan Stanley felzárkózó piacokkal foglalkozó londoni elemzői szerint a közép-európai régióban erősödő lendületű növekedés várható a következő negyedévekben, és a növekedésen belül egyre kiegyensúlyozottabbá válik a belső és a külső kereslet szerepe. Az idei első negyedévi térségi GDP-adatok arra vallanak, hogy ez a minőségi átalakulás már jelentősen előrehaladt, és a korábban vártnál is gyorsabban zajlik. Mindezek alapján a Morgan Stanley londoni elemzői 2,4 százalékról 2,9 százalékra javították a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott prognózisukat, 2015-re pedig az eddigi 2 százalék helyett 2,4 százalékos GDP-pluszt várnak Magyarországon. A cég az általa eddig várt 2,1 százalékról 2,6 százalékra emelte a cseh gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzést, és fenntartotta a 2015-re érvényes, szintén 2,6 százalékos növekedést valószínűsítő becslését. Lengyelországban a Morgan Stanley közgazdászai az idén 3,6 százalékos, jövőre 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak; ezek változatlan előrejelzések.

A cég elemzői közölték, hogy előrejelzési modelljük a következő két évre a trendnövekedés feletti növekedési ütemeket jelez a közép- és kelet-európai gazdaságokban, vagyis magasabb tartós növekedést annál, amelyet a térség gazdaságai elvileg még inflációs kockázat nélkül potenciálisan elérhetnek. Megállapítják ugyanakkor, hogy a régió inflációs kilátásai ennek ellenére jelentősen kedvezőbbek a ház által az év elején vártnál, elsősorban az olyan volatilis összetevők miatt, mint az élelmiszerek és az energiahordozók. Mindezek alapján a cég azzal számol, hogy az MNB a a 2,0 százalékos alapkamat eléréséig folytatja enyhítési ciklusát. A jegybank az idei harmadik negyedév végére éri el ezt a kamatmélypontot, és 2015 végéig is csak 3 százalékra emeli vissza alapkamatát.

Más nagy londoni házak legutóbbi előrejelzéseikben hasonló mértékű további enyhítést valószínűsítettek az MNB részéről, tekintettel a magyar gazdaság inflációs környezetére. A Barclays elemzői új, felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy eddig 2,30 százalékos alapkamaton várták az MNB enyhítési ciklusának végét, de most már 2,00 százalékon valószínűsítik a kamatmélypontot.

A TD Securities londoni elemzői legutóbbi felülvizsgált prognózisukban szintén felidézték, hogy a ház nemrég a 2,3 százalékos alapkamat eléréséig terjesztette ki az MNB enyhítési ciklusának végpontjára adott prognózisát, a cég szerint azonban most már ezt az előrejelzést is lefelé ható kockázatok terhelik. A ház jelenlegi várakozása az, hogy az alapkamat egészen a 2,0 százalékos szintig terjedő sávban mozoghat lefelé.