Londoni elemzők: Borús jövő vár Oroszországra

A változatlanul csökkenő olajárak miatt az orosz gazdaság az idei évet is recesszióban tölti, és a tartós visszaesés, valamint a gyenge rubel együttes hatása miatt a dollárban számolt nominális hazai össztermék (GDP) várhatóan a fele lesz a három évvel ezelőtti értéknek - jósolták új előrejelzéseikben londoni pénzügyi elemzők.
MTI-Eco, 2016. február 5. péntek, 18:16

Barclays

A Barclays árupiaci elemzői meredeken lefelé korrigálták olajár-prognózisukat, és új előrejelzésük szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2016-ban 37 dollár lesz az eddigi előrejelzéseikben szereplő 63 dollár helyett. Az orosz gazdaság idei teljesítményére szóló becslésük szerint 1 százalékos orosz GDP-visszaesés várható a korábban jósolt stagnálás helyett.

Jövőre 1,5 százalékos lehet az orosz gazdaság növekedése a 1,9 százalékos prognózis helyett. Számítanak a rubel további gyengülésére is, aminek komoly gazdasági ára lesz.

A dollárban számolt nominális orosz hazai össztermék az idén ezermilliárd dollár lesz, vagyis kevesebb mint a fele a 2013-ban mért 2100 milliárd dolláros GDP-értéknek. Az energiahordozó-exportból származó bevételek meredek zuhanása miatt az orosz folyómérleg-egyenleg többlete az idén 50 milliárd dollár körüli szintre zsugorodik a tavaly elért 66 milliárd dollárról.

Az utóbbi időben más nagy londoni házak is folyamatosan rontják az orosz gazdaság teljesítményére adott előrejelzéseiket a csökkenő olajárak miatt.

JP Morgan

A  JP Morgan iparági elemzői új, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy eddig az orosz hazai össztermék 0,5 százalékos idei visszaesésével számoltak, de ezt a várakozásukat 40 dolláros idei átlagos olajárat valószínűsítő becslésükre építették. A Brent hordónkénti átlagára 2016-ban 31,25 dollár lesz, emiatt most már 1,5 százalékos orosz GDP-visszaesést várnak 2016-ban.

Jövőre növekedés jöhet, de a felülvizsgált előrejelzés 2017-re 1,5 százalékos orosz GDP-bővüléssel számol a korábbi prognózisaiban szereplő 1,8 százalékos növekedés helyett.

A jelenlegi olajár-folyamatok mellett az orosz államháztartás GDP-arányos hiánya elérheti a 6 százalékot az idén, ha a kormány nem tesz deficitcsökkentő lépéseket. Az ennyire alacsony olajárak mellett a gyenge rubel sem javítja jelentősen a költségvetés pozícióit, így az orosz kormánynak végül nagy valószínűséggel kemény kiigazító lépéseket kell majd tennie.

Capital Economics

A Capital Economics elemzői új prognózisukban közölték, hogy az idén 1,3 százalékos visszaesést várnak az orosz gazdaságban, és 2017-ben is mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak.

Az orosz gazdaság éves szintre vetített pillanatnyi visszaesési üteme jelenleg 3,5-4 százalék között lehet, a teljes orosz exportbevétel az idén az orosz GDP-érték 3 százalékának megfelelő mértékben zuhan.

Úgy látják, jóllehet a rubel gyengesége valamelyes védelmet nyújthat az alacsony olajárakból az orosz közfinanszírozásra eredő negatív hatások ellen - növelve a dollárban elszámolt olajexport rubelértékét -, ám várhatóan ez sem lesz elég az olajárzuhanás költségvetési következményeinek teljes ellensúlyozásához. Ennek alapján 4 százalékra növekvő idei GDP-arányos államháztartási hiányt várnak Oroszországban, és szintén azt jósolják, hogy költségvetési kiigazító lépésekre lesz szükség a következő években.

HOZZÁSZÓLÁSOK