Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai kiemelték, hogy az európai vállalati kötvénypiac meglehetősen nagy, a kinnlévő adósságállomány névértéke hozzávetőleg 1400 milliárd euró, vagyis sokkal több, mint az ECB által eddig megcélzott piacok. Az eszközfedezetű értékpapírok (ABS) piaca például 625 milliárd eurósra tehető, ráadásul az euróövezeti jegybank e piacról is az "egyszerű, átlátható", nem pénzügyi szektorbeli ABS-konstrukciókra kívánja korlátozni vásárlásait, tekintettel arra, hogy a francia és a német kormány nem hajlandó e tranzakciók mögé állami garanciát állítani.

A Capital Economics londoni elemzői szerint az, hogy az ECB egyáltalán fontolgatja az alternatív eszközök vásárlását, arra vall, hogy az eurójegybank végre elindult a tényleges mennyiségi enyhítés felé. Azonban az ECB még akkor is messze elmaradna más globális kihatású jegybankok 2009 óta végrehajtott gazdaságélénkítő célú eszközvásárlási programjaitól, ha valóban kiterjeszti vásárlásait a cégkötvények másodpiacára. Mindeközben egyre több a jel arra, hogy az euróövezeti gazdaság a recesszió szélére sodródott, és ebben a környezetben jelentős kockázat a defláció.

A ház szerint, ha az ECB emiatt agresszívabb fellépést tartana kívánatosnak, akkor magától értetődő választás lenne a szuverén euróövezeti kötvények piaca. Ez a piac hatalmas, hozzávetőleg 9 ezer milliárd eurós - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni szakértői. A cég elemzőinek várakozása az, hogy az ECB végül elindul ezen az úton, bár a morális kockázattal kapcsolatos aggályok és a politikai nyomás miatt még így sem bizonyos, hogy elégséges eréllyel lép fel az elhúzódó gyenge növekedés és alacsony infláció jelentette kockázat kivédésére.

Teljes körül QE kell

Más nagy londoni házak szerint is elkerülhetetlen lesz a jelenlegi növekedési és inflációs környezetben, hogy az ECB jövőre teljes körű mennyiségi enyhítési programba kezdjen. Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai szerint az euróövezet "veszélyesen közel jár" a recesszióhoz.

A ház az általa eddig várt 1,1 százalékról 0,7 százalékra rontotta az idei év egészére szóló euróövezeti növekedési előrejelzését. A cég szerint nem lehet kizárni, hogy a német gazdaság - amely az euróövezeti GDP-értéknek több mint a negyedét adja - az év közben technikai recesszióba került. A német hazai össztermék (GDP) a második negyedévben ugyanis 0,2 százalékkal csökkent, és az előremutató mérőszámok alapján a harmadik negyedévben még rosszabbra fordulhatott a helyzet - áll a CEBR elemzésében.

Az ECB teljes körű mennyiségi enyhítési ciklusának elkezdését eddig éppen a Bundesbank - a német jegybank - ellenezte a leghangosabban. Ám ha a német gazdaság teljesítménye valóban ilyen mértékben gyengül, akkor ez az ellenállás várhatóan enyhülni fog, és ez előkészítheti a terepet az EKB számára a szuverén kötvények vásárlásának megkezdésére az idei év vége felé - jósolták a CEBR londoni elemzői.

Ugyanerre a következtetésre jutottak a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai is. A ház elemzői felülvizsgált új prognózisukban 0,1, illetve 0,2 százalékponttal 0,7, illetve 1,1 százalékra csökkentették a 2014-re és 2015-re szóló euróövezeti növekedési előrejelzésüket. A cég szerint az idén mindössze 0,5 százalékos, és jövőre is csak 0,9 százalékos éves átlagos infláció várható a valutaunióban.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői szerint ebben a környezetben az euróövezeti jegybank jövőre mindenképpen teljes körű mennyiségi enyhítési program elkezdésére kényszerül.