Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport Londonban működő európai kutatási részlegének szakértői szerint ugyanakkor továbbra sem elhanyagolható annak az esélye, hogy Nagy-Britannia a referendum eredményeként távozik az EU-ból.

A ház csütörtöki elemzése kiemeli: a felmérések következetesen azt mutatják, hogy a brit választók legnagyobb egyedi csoportját - átlagosan 18 százalékát - az esetleges kilépés gazdasági következményei aggasztják leginkább. A távozást pártoló tábor két fő kampánytémáját, a bevándorlást és a szuverenitást csak a britek 14, illetve 7 százaléka tartja elsődleges jelentőségűnek.

A Brexit-tábor - vagyis a kilépést támogató kampánycsoport - meglehetősen derűlátó gazdasági érvelésével szemben halmozódó bizonyítékok "elsöprő erejűek". Nagy-Britannia mindegyik szövetségese és kereskedelmi partnere, az összes jelentős nemzetközi pénzügyi intézmény és a brit üzleti szféra legtöbb érdekképviseleti szervezete egyértelműen a további brit EU-tagság mellett áll ki, és ez az egységes fellépés a Brexit-tábor számára hátrányos.

Ezt is alátámasztják a felmérések, amelyek szerint a brit választók 40 százaléka az EU-tagságot pártoló kampányt tekinti hitelesebbnek és megbízhatóbbnak, a kilépést támogató oldalról csak 31 százalék vélekedik így - áll az Eurasia Group elemzésében.

Az utóbbi időben valóban egymást érik a figyelmeztetések nemzetközi és hazai üzleti-gazdasági szervezetek részéről.

A fejlett ipari országok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) e héten Londonban ismertetett elemzésében közölte, hogy modellszámításai alapján egyhavi átlagbérrel felérő gazdasági veszteséget okozhatna már rövid távon minden egyes brit háztartásra számolva a brit gazdaságnak Nagy-Britannia esetleges távozása az Európai Unióból.

A Brit Iparszövetség (CBI), amelynek 190 ezer brit üzleti vállalkozás a tagja, legújabb tanulmányában közölte, hogy az évtized végéig akár százmilliárd font (40 ezer milliárd forint) veszteséget is okozhatna a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég nyilvánosságra hozott féléves világgazdasági jelentése szerint helyi és globális szinten is súlyos gazdasági károkat okozna, ha Nagy-Britannia a népszavazás eredményeként távozna az EU-ból. A jelentés szerint a közelgő referendum önmagában is komoly bizonytalanságot okoz a brit gazdaságban aktív befektetői körben, aminek már látszanak a következményei. Az IMF ezért 1,9 százalékra rontotta a brit hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemére adott előrejelzését az addigi prognózisában szereplő 2,2 százalékról.

Továbbra is 40 százalék a Brexit esélye

Az Eurasia Group szakértői csütörtöki elemzésükben közölték ugyanakkor, hogy továbbra is 40 százalékra taksálják a Brexit esélyét. A kockázatok között említik, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt és a kormány maga is megosztott a brit EU-tagság kérdésében, és az "európai kontextus" is aggasztó: ismét fellángolhat a menekültválság, és újból gyűlnek a problémák a görög adósságválság enyhítését célzó pénzügyi segélyprogram körül.

Obama nem hagyott nyomot

Mindemellett nem hagyott érdemi nyomot a közvéleményen Barack Obama amerikai elnök "intervenciója" sem - hangsúlyozták az Eurasia Group elemzői.

Obama múlt heti londoni látogatásán többször is komoly feltűnést keltő, nyílt utalásokat tett arra, hogy ha Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból, akkor - a Brexit-párti tábor érvelésével ellentétben - nem számíthatna egyhamar külön kereskedelmi megállapodásra az Egyesült Államokkal. Az amerikai elnök kijelentette: az Egyesült Államok az EU-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig "a sor végére kerülne", ha távozna az unióból.

Obama szerint mindezek alapján öt-tíz évbe is beletelhet, mire Nagy-Britanniának sikerülne kétoldalú kereskedelmi megállapodást kötnie az Egyesült Államokkal.