Londoni elemzők: Kína visszafogja az egész világgazdaságot

Londoni pénzügyi elemzők szerint a kínai gazdaság növekedésének lassulása a következő egy évben az egész világgazdaságra visszahúzó erővel hat, annak ellenére, hogy a legnagyobb fejlett ipari gazdaságok továbbra is tisztes ütemben növekszenek.
MTI, 2015. szeptember 22. kedd, 17:09
Fotó: Reuters

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays kedden ismertetett őszi globális előrejelzése szerint az utóbbi negyedévekben még markánsabbá vált a felzárkózó és a fejlett ipari térség növekedési dinamikái közötti különbség, elsősorban Kína miatt.

A ház az eddigi aktivitási adatok alapján jelentősen rontotta a kínai gazdaság idei és jövő évi teljesítményére adott előrejelzését: 2015-re 6,6 százalékos, 2016-ra már csak 6 százalékos növekedéssel számol Kínában. Ez 0,2, illetve 0,6 százalékponttal alacsonyabb prognózis a Barclays előző negyedévi globális előrejelzésénél.

A kínai hazai össztermék (GDP) tavaly 7,3 százalékkal nőtt.

A Barclays londoni elemzői 0,2, illetve 0,3 százalékponttal 3,1, illetve 3,4 százalékra rontották az idei és a jövő évi világgazdasági növekedésre adott előrejelzésüket, annak ellenére is, hogy az amerikai gazdaság idei bővülésére szóló prognózisukat 0,2 százalékponttal javították, a jövő évit pedig nem módosították. A ház mindkét évre 2,5 százalékos GDP-növekedést vár az Egyesült Államokban.

A cég közgazdászai hangsúlyozták keddi előrejelzésükben, hogy a rontott kínai növekedési becslésük is ellenőrzött körülmények között zajló lassulási folyamatot feltételez.

Ezt az alapeseti előrejelzési forgatókönyvet azonban "nem elhanyagolható" kockázatok terhelik. Ezek közé tartozik, hogy a beruházások vezérelte gyors növekedés évei után a beruházások részaránya a kínai hazai összterméken belül már megközelíti az 50 százalékot, számos iparágban kapacitásfeleslegek halmozódtak fel, túlkínálat alakult ki az ingatlanpiacon, az önkormányzati és a vállalati szektor pedig egyaránt magas adósságállománnyal küszködik.

Ezeknek a többszörös egyensúlyi problémáknak a megoldása a következő években jelentős visszahúzó erőként jelentkezik majd a kínai gazdaságban - jósolták a Barclays londoni elemzői.

A ház szerint nem meglepő a kínai gazdaságra irányuló piaci figyelem, mivel Kína nagyobb befolyást gyakorol a világgazdaságra, mint az Egyesült Államok. A kínai gazdaság nominális értelemben számolva kisebb, mint az amerikai, viszont nagyobb arányban járul hozzá a világgazdaság növekedéséhez. Az amerikai gazdaság viszonylag zárt, aktivitásának jelentős része a szolgáltatási ágazathoz és a hazai fogyasztáshoz kötődik, Kína külkereskedelme azonban behálózza egész Ázsiát, a nyersanyag-exportáló országokat és a fejlett ipari térség jelentős részét is - hangsúlyozzák keddi elemzésükben a Barclays londoni szakértői.

Kiemelték azt is, hogy a világgazdasági szintű megtakarításoknak több mint a negyede Kínában realizálódik; ez a megtakarítás-tömeg megegyezik az amerikai és az euróövezeti megtakarítások összegével.

Más nagy londoni házak szerint sem valószínű, hogy a kínai gazdaság a belátható előrejelzési távlatban visszatérne a legutóbbi időszak 7-8 százalékos, illetve a korábbi évek ennél is gyorsabb éves növekedési ütemeihez.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett legújabb átfogó tanulmánya szerint a kínai gazdaság olyan szerkezetátalakulási és mérlegalkalmazkodási folyamat kezdeti szakaszában jár, amely várhatóan évekig tart.

A cég az idei év egészére a kínai gazdaság 6,8 százalékos növekedésével számol, de hangsúlyozza, hogy a rövid távú növekedési kilátásokra a 2009-2014 közötti ingatlanpiaci befektetési boom már zajló korrekciója jelenti a legnagyobb kockázatot. A Fitch kimutatása szerint az építőipar és az ingatlanpiaci szolgáltatási szektor aránya a kínai GDP-n belül 2014-ben már 13 százalék volt a 2008-ban mért 10,6 százalék helyett.

Ha a kínai építőipar túlfűtött lendülete kifullad, az önmagában további 1,5 százalékpontot faraghat le a kínai gazdaság növekedési üteméből a Fitch elemzőinek számításai szerint.

A hitelminősítő becslése szerint a kínai gazdaságból a tavalyi harmadik és az idei második negyedév között nettó 590 milliárd dollárnyi, nem közvetlen külföldi befektetési jellegű tőkeállomány áramlott ki.

A Fitch londoni elemzői szerint ez további kockázati tényező. Hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy a hatalmas - a július végi állapot szerint 3700 milliárd dollárnyi - hivatalos kínai devizatartalék figyelembevételével távoli kockázatnak tekinthető a felzárkózó piacokra klasszikusan jellemző külső likviditási válság kialakulása Kínában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Helianthus, 2015.09.22 17:45

Az egész világgazdaság megállíthatatlan esésbe kezdett. A mutogatás csak az igazságot takarja el, hogy a jelenlegi termelési technológiák nem képesek a természet károsítása nélkül fejlődni, a természet viszont nem ad lehetőséget az ilyen típusú világgazdaság fejlődésére.

Majd a következő világrend megoldja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.09.22 17:14

Vak akinek szeme nincs a látáshoz.
Az USA vergődik.
Nem tud olajat rakni a mesterséges dollár halmai mögé.
Már se arany se olaj nincs mögötte.
A világ tartalék valutájának a mítoszából pedig pont úgy lehet megélni mint a palaolaj mítoszból...

Kínára esett az USA szerepét átvenni. Csak az meg nem akarja...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html