Londoni merénylet: a Scotland Yard megnevezte a harmadik elkövetőt is

Hivatalosan is megnevezte kedden a londoni merénylet harmadik elkövetőjét a Scotland Yard.
Szabó Zsuzsanna, 2017. június 6. kedd, 17:27
Fotó: MTI/EPA

A londoni rendőrség terrorellenes parancsnokságának tájékoztatása szerint két társával együtt a 22 éves, marokkói származású, olasz állampolgárságú Youssef Zaghba hajtotta végre a szombat esti merényletet, amelyben heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

Az olasz sajtóban nem sokkal a Scotland Yard hivatalos keddi bejelentése előtt már megjelent Zaghba neve. A londoni rendőrség szerint Youssef Zaghba London keleti negyedeiben lakott, és nem hívta fel magára sem a Scotland Yard, sem a brit elhárítás (MI5) figyelmét.

A rendőrség már előző nap megnevezte a két másik elkövetőt, Khuram Shazad Buttot és Rachid Redouane-t.  A 27 éves Butt pakisztáni születésű brit állampolgár volt, a 30 éves Rachid Redouane pedig marokkóinak és líbiainak vallotta magát.

A három terrorista szombaton késő este egy bérelt fehér Renault furgonnal felhajtott a London híd járdájára, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A kiérkező fegyveres rendőri egység mindhármukat az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte. A nyolcfős terrorellenes osztag összesen 50 lövést adott le az akcióban.

A rendőrség tájékoztatása szerint Khuram Shazad Butt tevékenységét már 2015-ben vizsgálni kezdte a Scotland Yard terrorelhárító szolgálata és az MI5, de olyan hírszerzési adat nem volt róla, amely arra vallott volna, hogy a szombat esti terrorcselekmény elkövetésére készült. Rachid Redouane-t a hatóságok a merénylet előtt nem ismerték.

Butt tavaly feltűnt a Channel 4 brit tévétársaság egyik dokumentumfilmjében, amely olyan iszlám szélsőségesekről szólt, akik kapcsolatban álltak az egyik leghírhedtebb, tavaly bebörtönzött radikális iszlám hitszónokkal, Anjem Choudaryval.

Choudaryt szeptemberben öt és fél év börtönbüntetésre ítélte a londoni központi büntetőbíróság, azzal a váddal, hogy a hitszónok az Iszlám Állam támogatására buzdította híveit, és nyilvánosan hűségesküt tett a dzsihadista terrorszervezetnek.

Choudary korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a brit hatóságok által 2010-ben törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirun élén állt, és először azzal hívta fel magára a brit elhárítás figyelmét, hogy mártíroknak nevezte a 2001. szeptember 11-én végrehajtott amerikai merényletsorozat elkövetőit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2017.06.06 19:49

Elkezdődött a "szabadság" védelme! Terrorra terror a válasz.

"A Notre Dame katedrálisba közel ezren menekültek be, s a Twitteren megjelent fotók szerint a rendőrök azt kérték mindenkitől, hogy emelje magasba a kezét. Az embereket egy órával később egyesével kezdték a rendőrök kiengedni a katedrálisból, mindenkit megmotoztak."

Ím így néz ki, amikor "védik" a történelem végén a liberális demokráciákban meglévő szabadságot!

Még egy-két ilyen akció és totális szabadságbal élhetünk! Vagy nem? A londoni polgi szerint ?A terror a nagyvárosi élet része?.

Beköszöntött a szép, új világ a történelem végén...

Köszönjük ámerika, Merkel, Brüsszel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html