Lopják a gázt az oroszok?

Megkezdődött az a per, amelyben Ukrajna arra kéri a bíróságot, hogy állíttassa le Oroszország tevékenységét az elcsatolt Krím félsziget és az Azovi-tenger térségében.
Barabás Júlia, 2019. június 12. szerda, 13:38
Fotó: Pixabay

A hágai bíróság előtt megkezdődött a felek meghallgatása abban az ügyben, amelyet Ukrajna indított Oroszország a Krím félsziget elcsatolása után kezdődött tevékenysége miatt - adta hírül a lengyel Rzeczpospolita. A kifogások hosszú listájának első helyén az áll, hogy Oroszország minden állam hajóját blokkolja, amelyek a térség kikötőibe igyekeznek.

Az ukrán halászokat nem engedik be azokra a területekre, ahol mindig is halásztak. Orosz vállalatok 2014-től több mint kilencmilliárd köbméter gázt termeltek ki az offshore mezőkről a körzetben - mondta a Jelena Zerkal külügyminiszter-helyettes Hágában.

Emellett az ukrán álláspont szerint nem volt jogi alapja a Csesnyin Kercsenski híd építésének sem (amely összeköti az orosz szárazföldet a Krímmel), mert a félsziget Ukrajna része amit az egész világ, elismer, sőt korábban Moszkva is elfogadott. Oroszország hidakat épít, gázcsöveket, kábeleket fektet le anélkül, hogy velünk erről konzultálna - jelentette ki az ukrán miniszterhelyettes Hágában.

HOZZÁSZÓLÁSOK