Lopják a munkásokat

Az EU közép-európai államai súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek, mivel munkavállalók ezreit szippantották el a gazdagabb nyugat-európai tagállamok - állítja jelentésében a Világbank.
NAPI Online, 2007. október 1. hétfő, 14:23
Fotó:

Míg a munkanélküliség lényegesen csökkent a 2004-ben csatlakozott közép-európai országokban, a jelenlegi szakképzett és szakképzetlen munkaerő hiánya akadályt jelenthet a gazdaság további növekedésében és a munkahelyteremtésben - írja a Világbank most közzétett jelentésében.

A tanulmány szerint a régió gazdasági növekedése következtében megnőtt munkaerőigény a munkaerő-piaci feltételek rövid időn belül minőségi javulását eredményezte. Ugyanakkor továbbra is jellemző a fiatal és idősebb generációk alulfoglalkoztatottsága és a hosszú távú munkanélküliség magas aránya.

A jelentés szerint az inaktív lakosság leginkább szakképzetlensége miatt nem tud elhelyezkedni, de sok múlik a munkaerőpiac rugalmatlanságán, valamint az ösztönző intézkedések hiányán is.

A Világbank szerint a közép-európai államoknak konkrét intézkedéseket kell tenniük a munkaerőhiány és a munkanélküliség leküzdésére. Elsősorban a társadalombiztosítási rendszerek reformjára lenne szükség, amely vonzóbbá tehetné a munkát az aktív korú lakosság számára. A Világbank szerint az oktatási rendszerek reformjával kell javítani a szakképzettség hiányán, növelni kell a munkavállalók mobilitását és egyes területeken be kell engedni a külföldi munkavállalókat is.

HOZZÁSZÓLÁSOK