Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dél-koreai katonák 20 figyelmeztető lövést adtak le azok felé az észak-koreai csapatok felé, amelyek a szerdán dezertált északi kiskatonát keresték - adta hírül a Reuters (képünk illusztráció). A hírügynökség nem tudta megerősíttetni helyi Jonhap hírügynökség hírét hivatalos forrásból. Ez a dezertálás csupán öt héttel követi az előzőt, amelyben egy északi katonát számos lőtt sebbel szedtek össze a határ déli peremén.

A dezertálásra vállalkozók a megszokottnál nagyobb kockázatot vállalnak, mivel a sztálinista rezsim atomfegyverkezése és rakétaprogramja miatt élesebbé vált az északi és déli koreai állam, illetve az Egyesült Államok közti feszültség. A szerda reggel megszökő katona különösen szerencsésnek mondhatja magát, hogy lőtt seb nélkül megúszta a nagy kalandot.

Menekülését elleplezte az óriási köd, amely miatt 100 méter alá csökkent a látótávolság. A dél-koreai határőrök fürkésző technikai eszközökkel vették észre. Új életét kihallgatásokkal fogja kezdeni, amelyeken a déli állam titkosszolgálatának tisztjei dezertálásának körülményeiről, motivációiról és más ügyekről fogják faggatni. Bő egy hónappal ezelőtt megszökött társára hasonló kihallgatások várnak, ha egészségi állapota lehetővé teszi majd ezt.

A dél-koreai haditengerészet kihalászott egy sodródó csónakból két észak-koreai civilt, akik jelezték, hogy disszidálni óhajtanak hazájukból - jelentette be az országegyesítési minisztérium. Menekültkérelmüket meg fogják vizsgálni. Az északi országrész titokzatoskodó médiája természetesen mélyen hallgat az incidensekről.

A nyitókép forrása: Jung Yeon-je/AFP