Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes.

Az eredmények feltételezett meghamisítása miatt kezdődött tiltakozó megmozdulásokon eddig nagyjából hétezer embert őrizetbe vettek a fehérorosz hatóságok. Két tüntető életét vesztette - írja az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.

Aljakszandr Lukasenka elnök a szombat esti hírügynökségi tudósítás szerint aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a NATO hadgyakorlatot kezdett a Fehéroroszországgal szomszédos Lengyelországban és Litvániában. A fehérorosz elnök úgy fogalmazott:

ami a katonai vonatkozásokat illeti, van egy megállapodásunk Oroszországgal. Ez éppen egy olyan időszak, amiről ez a megállapodás rendelkezik

- mondta a belarusz elnök, az 1996-ben aláírt orosz-fehérorosz államuniót létrehozó egyezményre utalva.

A Belta fehérorosz állami hírügynökség szerint Lukasenka megfenyegette az állami vállalatok alkalmazottait, hogy elbocsátják őket, ha részt vesznek az elnökválasztás után kezdődött tüntetéseken.

Az Európai Unió pénteken közölte: nem fogadja el a fehérorosz elnökválasztás eredményét, és szankciókat készít elő azon fehérorosz állami tisztségviselők ellen, akik felelősek a tüntetőkkel szembeni erőszakért és a választási eredmények meghamisításáért.