Luxemburgban a teljes tömegközlekedés, beleértve a vasutat is, ingyenessé válik, kivételt csak a vasúti első osztály jelent, a prémium szolgáltatásért külön kell majd fizetniük az utasoknak - számolt be a Portfolio.hu a Handelsblatt cikke nyomán.

A lépést többek között az elmúlt évek gazdasági és demográfiai változásai kényszerítették ki. A mintegy 600 ezres lakosú Luxemburgban a gazdasági növekedéssel párhuzamosan az elmúlt években a lakásárak és a bérleti díjak is jelentősen emelkedtek, emiatt sokan kényszerültek arra, hogy az ország határain túl keressenek lakást. Állandósultak a reggeli és délutáni dugók az ország útjain.

A luxemburgi kormánykoalíció közlekedési koncepciójának része a fővárosi villamoshálózat kiépítése, az országos vasúthálózat korszerűsítése, p+r parkolók építése, amelyek számát 2025-re megdupláznák, de a kerékpárút-hálózatot is bővítik.

François Bausch közlekedési miniszter nem számít arra, hogy az ingyenesség miatt sok autós váltana tömegközlekedésre. Már eddig is az adófizetők fizették a tömegközlekedés költségének csaknem 90 százalékát, az ingyenessé tétel most már csupán 41 millió eurós extra költséget jelent az adófizetőknek.