A Le Monde francia napilap hétfőn megjelent cikkében jelenleg is működő adóparadicsomnak nevezte Luxemburgot, és állításának bizonyítására részletes elemzést tett közzé az ország kormányának honlapján elérhető kereskedelmi és cégjegyzékére, valamint a tényleges tulajdonosok nyilvántartására hivatkozva. A Le Monde cikke nyomán számos nemzetközi médiafelület foglalkozott a nagyhercegség adóügyi szabályozásaival, és az ott bejegyzett, százezernél is több külföldi vállalattal - adta hírül az MTI.

A luxemburgi kormány a nyilatkozatában aláhúzta, a szerzők számos megalapozatlan állítást tesznek az ország adóügyi szabályozásait, illetve az adózással összefüggő visszaélések elleni küzdelemét illetően. Luxemburg teljes mértékben megfelel az európai uniós és a nemzetközi adóügyi szabályozásnak és átláthatósági normának, kivétel nélkül alkalmazza az információcserére, valamint az adózással összefüggő visszaélések és az adókikerülés elleni küzdelemre vonatkozó uniós és nemzetközi intézkedések teljes készletét.

Nem azonosítottak ártalmas gyakorlatot

Kijelentették: sem az Európai Unió, sem pedig az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nem azonosította káros adórendszer alkalmazását vagy ártalmas adóügyi gyakorlatot Luxemburgban. Az ország nem biztosít kedvező adózási feltételeket a multinacionális cégek vagy a digitális vállalatok számára sem. Azoknak ugyanazokat a jogszabályokat kell betartaniuk, mint bármely más, Luxemburgban bejegyzett társaságnak - szögezték le.

"Nemzetközi pénzügyi központként vállalt felelősségének teljes tudatában Luxemburg folyamatosan értékeli és frissíti a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás (AML/CFT) elleni küzdelemre vonatkozó felügyeleti rendszerét és eszközkészletét" - közölték.

Elutasítják a sajtóban megjelent állításokat

Tekintettel arra, hogy Luxemburg teljes mértékben betartja és alkalmazza az adók átláthatóságára, az adózási visszaélések elleni küzdelemre, valamint a terrorizmus finanszírozása, és a pénzmosás elleni küzdelemre vonatkozó összes vonatkozó uniós és nemzetközi szabályt és előírást, Luxemburg elutasítja a sajtóban megjelent állításokat - tették hozzá.

Oknyomozó újságírók 2014 novemberében hozták nyilvánosságra, hogy Luxemburg éveken át több száz vállalatnak tette lehetővé, hogy más országokban keletkezett bevételek után az adott cég az ott fizetendőnek mindössze töredékét adózza le a nagyhercegségben. Az úgynevezett LuxLeaks-botrányról az európai és világsajtóban napvilágot látott információk szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke, luxemburgi miniszterelnökségének idején az ország különleges adóügyi megállapodásokat kötött világcégekkel, köztük az köztük az IKEA, a Deutsche Bank, az Apple, az Amazon, a Fiat, a Microsoft, a Disney, a Skype, a Starbucks, valamint a Koch Industries vállatokkal, amelyeknek köszönhetően a cégek alig fizettek adót Luxemburgon keresztül mozgatott hasznuk után.