Új létesítményt nyitott a kakaócserjék új fajtáinak termesztésére a Nagy-Britanniában lévő Readingi Egyetemen működő kakaókarantén-központ (Cocoa Quarantine Centre). A cél az, hogy gyorsabban hozzanak létre a kártevőknek jobban ellenálló fajtákat - jelentette a BBC. A brit felsőoktatási intézmény 1985-ben vette át a kakaótermelés biztonságát szolgáló szervezet működtetését a kormánytól.

Az üvegházakat és azok kiszolgáló épületeit tartalmazó új központ egymillió fontból (408 millió forint) Shinfielden épült fel, amely néhány kilométerre van az egyetemtől. A korábbinál jobb körülmények között 400 kakaócserje-változatot termesztenek, reményeik szerint a korábbinál gyorsabban, olcsóbban és a környezetet kímélőbb módon. Sok energiát használunk a trópusi körülmények biztosítására, amit az új létesítményben hatékonyabban tehetünk meg - mondta Paul Hadley, az egyetem kakaóprojektért felelős professzora.

Egyharmados veszteség

A hideg brit környezet azért alkalmas a kakaócserje-karantén működtetésére, mert elszigeteli a növényeket a hagyományos élőhelyükön, Közép- és Dél-Amerikában, illetve Afrikában élő kártevőktől és betegségektől. Így biztonságos körülmények között tesztelhetik az új növényváltozatokat, amelyek termése remélhetően a kártevőknek jobban ellenálló kakaócserje-vetőmagokat eredményez.

Becslések szerint jelenleg a kakaóbabtermés 30 százaléka pusztul el növényi betegségek és kártevők pusztítása miatt. Hadley beszámolója szerint Nyugat-Afrikában új fertőzések jelentek meg, amelyek tönkreteszik a kakaó előállításának alapjait. Eközben a világon drámaian nő a kakaó iránti kereslet, miután a feltörekvő országok, elsősorban Kína növekvő középosztályának tagjai erőteljesen növelik csokoládéfogyasztásukat.

Változtatni kell!

Ha semmi sem változik a következő években, akkor a kínálat nem lesz képes lépést tartani a kereslettel - hangsúlyozza a professzor, aki biztos benne, hogy el lehet kerülni a csokoládéválság elmélyülését. Ehhez nem csupán a termést kell növelni, hanem a termesztés módját is javítani kell. Hiába küldi el ugyanis a kutatóközpont a világ 20 országába az új vetőmagokat, ha azokat nem megfelelően használják fel.

A kakaóbab legnagyobb részét apró, egy-két hektáros farmokon termesztik. A termés 75 százaléka Nyugat-Afrikából származik. Hadley szerint a termelők képzésével javítani lehet a családi farmok hatékonyságát. A két feltétel egyesítéséhez azonban további nemzetközi erőfeszítésekre van szükség. Senki sem dőlhet hátra arra várva, hogy a helyzet magától megoldódik.