Ma már védték Trumpot az ellene indított eljárásban

A Donald Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) a demokraták az amerikai történelem legnagyobb beavatkozását követik el a választási folyamatba - mondták az eljárás szenátusi tárgyalásán az elnök védői szombaton.
Domokos Erika, 2020. január 25. szombat, 20:04
Fotó: MTI/EPA

A szombati tárgyalási napon vette kezdetét a korábban az elnök erőteljes védelmét ígérő jogászcsapat tagjainak érvelése a demokraták által megfogalmazott vádpontokkal szemben - jelentette az MTI tudósítója.

A nyitóbeszédet Pat Cipollone, a jogászcsapat egyik vezetője tartotta. Az eljárással a demokrata párti politikusok az amerikai választók 2016-ban kinyilvánított akaratát, a Donald Trump elnökké választását hozó választási eredményt akarnák felülírni. Az elnök egyáltalán nem követett el semmi kivetnivalót - mondta Cipollone.

A demokraták nemcsak arra kérnek, hogy változtassuk meg a legutóbbi választások eredményét, hanem arra is, hogy vegyük le Donald Trump nevét a körülbelül kilenc hónap múlva sorra kerülő választások szavazócédulájáról. Olyasmit kérnek, amit a szenátus még soha nem tett meg, és kérik ezt minden bizonyíték nélkül - mondta Trump jogásza.

Mike Purpura, a Fehér Ház jogásza beszédében arra helyezte a hangsúlyt, hogy Trump nem gyakorolt nyomást Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre. Vitatta, hogy júliusi telefonbeszélgetésükkor Trump a "valamit valamiért" elv alapján, mintegy nyomásgyakorlásként vetette volna fel a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és fia, Hunter Biden korábbi ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálását.

A demokraták erre alapozva indították meg a vizsgálatokat, majd az impeachment-eljárást. Állításuk szerint ugyanis Trump a személyes érdekeit - újraválasztási kampányát - helyezte előtérbe, amikor felvetette a vizsgálatot Bidenék ellen. Purpura idézte a telefonbeszélgetés egyik mondatát, amelyben az amerikai elnök így fogalmazott: "tegyen meg egy szívességet nekünk". A jogász érvelése szerint ez a mondat eleve felmenti Donald Trumpot a demokraták vádja alól, hiszen a "nekünk" kifejezéssel Trump az Egyesült Államokra utalt.

Zelenszkij is úgy nyilatkozott, hogy nem érzett nyomásgyakorlást - mondta Purpura, aki szerint az ukrán államfőnek és magas rangú ukrán tisztségviselőknek augusztus végéig nem is volt tudomásuk arról, hogy az amerikai kormányzat késleltette az országnak megszavazott katonai segély folyósítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.01.25 21:27

A jóságos, elfogadó-befogadó lipsik (a magyar libbantakhoz hasonlóan) még mindig nem tudták megemészteni, hogy a nép nem kért belőlük!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2020.01.25 20:12

Remélem Trump lesöpri ezeket a balf...sz demokratákat!
Miféle beleszólásuk lenne, h Trumpot vegyék le a következő elnökválasztási céduláról??? Azt majd a republikánusok döntik el, h újra indítják-e Trumpot, vagy másuk republikánust indítanak helyette. Bármelyiket is választják, remélem ők nyernek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html