Az eljárást a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) kezdeményezte július 4-én, és két nappal később a parlament fel is függesztette Basescut hivatalából. Az USL szerint az államfő megsértette az alkotmányt, ugyanakkor az alkotmánybíróság nem adott egyértelmű választ arra, hogy Basescu valóban vétkes-e az alaptörvény megsértésében.

Ioan Rus belügyminiszter közlése szerint 18 292 514 állampolgár szerepel a választói névjegyzékben, ami azt jelenti, hogy a népszavazás csak akkor lesz érvényes, ha 9 146 258 választó járul az urnák elé. Öt évvel ezelőtt 8 135 272 választó vett részt a Basescu leváltásáról szervezett népszavazáson.

Vasárnap 18 548 szavazókörzetben lehet szavazni, ami 1068-cal több az öt évvel ezelőtti számhoz képest. Emellett az USL - az érvényességi küszöb elfogadásának ellensúlyozása érdekében - meghosszabbította a szavazóhelyiségek nyitva tartásának idejét négy órával. Öt évvel ezelőtt 8 óra és 20 óra között lehetett szavazni, most viszont 7 óra és 23 óra között lesznek nyitva a szavazókörzetek.

A romániai magyar politikai pártok álláspontjai különböznek egymástól. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) arra buzdítja választóit, hogy menjenek el szavazni, és voksoljanak lelkiismeretük szerint. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) viszont arra kérte támogatóit, hogy maradjanak távol a népszavazástól. A bojkottfelhívások miatt lehet kérdéses a referendum eredménye, hiszen amúgy - felmérések szerint - a választók kétharmada Basescu távozását sürgeti.