Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szavazók a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntenek, egyéni jelöltre és pártlistára voksolva. A választáson 1631 jelölt és 25 pártlista szerepel.

Az előrehozott parlamenti választásokat azért kellett kiírni, mert Miro Cerar miniszterelnök lemondott posztjáról, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egyik 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét. Cerar szerint a bíróság döntése miatt kétségessé vált kormánya egyik legfontosabb tervének kivitelezése. A politikus arra is utalt, hogy az utóbbi időben egyre több nézeteltérése volt a koalíciós partnerekkel.

Utóbbi projekt magyar szempontból sem semleges: a budapesti kormány már bejelentkezett, hogy 200 millió euróért, valamint a tengerparti Koper kikötőjében egy ingatlan 99 évre érvényes használati jogáért részt vesz a kivitelezésben. Ráadásul a szlovén sajtó azt is kiderítette, hogy az - egyelőre - titkos megállapodás értelmében magyar cégek is részt vennének a beruházásban. Az egyik vállalatot ráadásul Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti üzletemberhez kötik - ahogy arról a Napi.hu korábban részletes cikket írt.

Az előrejelzések szerint jobboldali győzelem várható, de a szakértők szerint a baloldal sokkal nagyobb koalíciós potenciállal rendelkezik. Önállóan egyik párt sem tud majd kormányt alakítani.

A közvélemény-kutatások szerint a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) áll győzelemre, 26 százalékos támogatottsággal, a második hely a jelenlegi kormánykoalíció baloldali tagjáé, a Szociáldemokrata Párté (SD) 12 százalékkal. A harmadik helyen Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított baloldali pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) áll 11 százalékkal. A pártok parlamentbe jutásának küszöbe 4 százalék.

Jansa korábban korrupciós botránya miatt már börtönben is volt, de Orbán Viktor magyar miniszterelnök az elmúlt hetekben többször is kiállt mellette. Valamint a kampányát egy az egyben a magyar Fidesz választási plakátjaira, reklámjaira építette. Sőt, a szlovén közéletben úgy kezelik pártját, az SDS-t, mint amelyet Budapest pénzzel támogat médiaérdekeltségein keresztül, amelybe Habony Árpád lapkiadó vállalatai megjelentek társtulajdonosként. A kampányban többször elhangzott, hogy Jansa illegális pártfinanszírozásba került a magyar kormány titkolt tanácsadója révén - a kampánnyal ebben a cikkben részletesen foglalkozott lapunk.

A szavazóhelyek 19 óráig lesznek nyitva. A szlovén választási iroda honlapján folyamatosan beszámol a részvételi arányról. A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló exit pollok eredményét közvetlenül az urnazárás után nyilvánosságra hozzák. Az első részeredmények 21 óra után várhatók.

A kép forrása: Jure Makovec/AFP.