Az ARD német közszolgálati televízió a német megszállás áldozatainak emlékművéről közölt beszámolót. Az Emlékmű a budapesti Szabadság téren című összeállításban kiemelték, hogy az "állami emlékezéskultúra emlékműve (...) az ártatlan Magyarországot jelképezi", a felépítése ellen tiltakozók viszont úgy vélik, hogy az valójában "diktátori giccs és történelmi hazugság", mert Magyarország nem áldozat volt, hanem a náci Németország szövetségese, és nagy igyekezettel működött közre a magyar zsidók deportálásában.

Hozzátették: az ország történelmi szerepének újraértelmezése révén kialakult "a hivatalos kormányzati áldozatmítosz", amely a magyarországi nacionalizmus alapja. Az emlékmű ennek a "hivatalos történelemképnek" a kifejeződése "túldimenzionált pátosszal", és míg Orbán Viktor hívei úgy vélik, hogy "nemzeti emlékművet" emelnek, "mindenki más" úgy látja, hogy "egy új diktatúra jelképe" épül a Szabadság téren - fejtették ki.

A La Repubblica című balközép olasz napilap brüsszeli elemzője szerint a májusi európai parlamenti választások után az Európai Néppártban (EPP) napirendre kerülhetne Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök kizárása.

Az Európai Parlamentbe készülő Európa-ellenes pártokról szóló cikkében az elemző azt írta, "azután, hogy eldőlt a játszma a bizottság elnökségéről, a Néppárt végre szembesülhetne annak a nyilvánvaló összeférhetetlenségnek a kérdésével, amelyet a soraiban levő kínos és lényegében Európa-ellenes személyiségek képviselnek, mint Silvio Berlusconi és a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor...".

A La Repubblica Michael Stürmer német történészt, Helmuth Kohl kancellár egykori tanácsadóját kérdezte arról, hogy a PPE "elkergeti-e a populista" Berlusconit és Orbánt, vagy "megtartja őket, nehogy mandátumot veszítsen az Európai Parlamentben". Stürmer azt válaszolta: "Attól tartok, a másodikat választja. Ez nem életveszély, de még jobban halványítja annak az Európának a fényét, amely számos választónak már most sem tetszik....".