Az új Európai Bizottságba a magyar kormány jelölheti a "második EU-s külügyminisztert", azaz a szomszédságpolitikáért és EU-bővítésért felelős biztost. Vajon támogatja-e ezt Németország annak ellenére, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke fasírtba került uniós vezető kollégáival egy fontos uniós külpolitikai kérdésben, miután az egyik szavazáson megvétózta Törökország elítélését szíriai agressziója miatt? - érdeklődött a hvg.hu Heiko Maas német külügyminisztertől. Nem bátorítják ennek a posztnak a megadásával a különutas magyar diplomáciát?

"Ursula von der Leyen már szeptemberben javaslatot tett a biztosi portfóliók elosztására, az új magyar jelölt, Várhelyi Olivér EU-nagykövetként jól kiismeri magát az uniós bővítési és szomszédsági politikában - hangzott a válasz. - A Nyugat-Balkán sikeres integrációjának stratégiai jelentősége van az Európai Unió számára - ebben a pontban egyetértek a magyar kormánnyal, és remélem, hogy a jövendő biztos előbbre viszi az ügyet."

Ezen a területen gyorsan kell konkrét előrehaladást elérni, és megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával. A regionális megbékélés és együttműködés szempontjából döntő jelentőségű a hiteles csatlakozási perspektíva. Csak így lehet fenntartani a nyomást, hogy további reformokat vezessenek be, hogy visszaszoruljon a szervezett bűnözés és a korrupció - mondta Maas, amivel állás foglalt azokkal az EU-tagállamokkal szemben - élükön Franciaországgal -, amelyek lefékeznék a két ország csatlakozási folyamatát.