Németország

Minimálisan erősödött a német gazdaság a harmadik negyedévben, és ezzel sikerült elkerülnie a technikai recessziót.

A német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön azt közölte, hogy a szeptember végéig tartó három hónapban a német gazdaság 0,1 százalékkal erősödött az előző három hónaphoz képest, nem végleges számítások alapján.

A második negyedévi GDP-csökkenést a Destatis 0,1 százalékról 0,2 százalékra változtatta csütörtökön.

Október közepén a német jegybank úgy vélte, hogy a harmadik negyedévben minimálisan zsugorodott a gazdaság és erre számított számos elemző is.

Oroszország

Gyorsult az orosz gazdaság növekedése a harmadik negyedévben az orosz statisztikai hivatal előzetes, csütörtökön közzétett adatai szerint.

Nem végleges számok szerint a hazai össztermék (GDP) 1,7 százalékkal nőtt a szeptember végével záródott három hónapban éves szinten a második negyedévi 0,9 százalék és az első negyedévi 0,5 százalékos bővülés után.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium nagyobb, 1,9 százalékos növekedést várt a harmadik negyedévtől.

Japán

Egy éve legkisebb ütemben nőtt a japán gazdaság a harmadik negyedévben az amerikai-kínai kereskedelmi háború hatására, valamint azért, mert a globális gazdaság növekedésének lassulására csökkent a japán exporttermékek iránti kereslet.

A világ harmadik vezető gazdaságának növekedése éves szinten 0,2 százalékra lassul a szeptember végével záródott három hónapban.

Szakértők jobb adatra, 0,8 százalékos bővülésre számítottak a második negyedévi jóval nagyobb, 1,8 százalékos növekedést követően.

Az idei harmadik negyedévi japán GDP-növekedési adat a leggyengébb a tavalyi harmadik negyedév óta, amikor 2 százalékos gazdasági csökkenést jegyeztek fel.

Egyesült Államok

Több mint harmadával volt nagyobb az amerikai költségvetés októberi hiánya, mint egy évvel korábban.

A költségvetési év első hónapjában a deficit 134,468 milliárd dollárt tett ki, ami 33,8 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi 100,491 milliárd dollárt.

Októberben a költségvetés bevétele 2,8 százalékkal, 245,52 milliárd dollárra csökkent, miközben a kiadása 7,6 százalékkal, 379,988 milliárd dollárra emelkedett.

A szeptember végével zárult költségvetési évben a deficit 984,4 milliárd dollár volt, 26 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbi 779 milliárd dollárnál.

Az amerikai költségvetés hiánya ezzel már a negyedik egymást követő évben emelkedett.

Franciaország

Franciaországban nőtt a munkanélküliség a harmadik negyedévben, ami azért okozott meglepetést a szakértők körében, mert az elmúlt hónapokban az új munkahelyek számának növekedéséről érkeztek hírek.

Az INSEE francia statisztikai hivatal csütörtökön azt közölte, hogy a ráta 8,6 százalékra nőtt a második negyedévi 8,5 százalékról, a munkanélküliek száma 10 ezerrel, 2,5 millióra emelkedett.

A Reuters által megkérdezett szakértők alacsonyabb, 8,4 százalékos rátára számítottak a harmadik negyedévre.

Csehország

A harmadik negyedévben éves összehasonlításban 2,5 százalékra csökkent a bruttó hazai termék növekedése Csehországban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ).

Negyedéves összehasonlításban a cseh gazdasági növekedés 0,3 százalékot tett ki.

A második negyedévben a már pontosított adatok szerint az éves szintű mutató 2,8 százalék, a negyedéves mutató 0,7 százalék volt.

Az elemzők a harmadik negyedévben éves szinten 2,7 százalékos, negyedéves összehasonlításban pedig 0,4 százalékos növekedést vártak Csehországban.