Macron-Merkel találkozó: emellett tettek hitet

A francia-német együttműködés folytatása mellett foglalt állást Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár pénteken a dél-franciaországi Marseille-ben a munkamegbeszélésüket megelőző közös sajtónyilatkozatukban - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. szeptember 7. péntek, 20:56
Fotó: AFP

A jövő májusi európai parlamenti választások előtt a "nacionalistákkal" szembeni "haladáspárti" tábor létrehozása érdekében a héten több uniós országban is kampányoló francia elnök nem titkolt célja: azt szeretné, ha a német kancellár is csatlakozna az elképzeléshez.

"Németország és Franciaország hasonlóan közelíti meg a problémákat. Továbbra is szoros együttműködésre van szükség Németország és Franciaország között Európában" - hangsúlyozta a német kormányfő a megbeszélés előtt a marseille-i kikötőre néző Pharo Palota előtt.

Még van intéznivaló

A négyórásra tervezett találkozó előtt elhangzott sajtónyilatkozatában a kancellár kijelentette: olyan Európára van szükség, amely - mint fogalmazott - önálló, és önállóan képes megoldani problémáit.  Merkel a jövő májusi európai parlamenti választásokra utalva kiemelte, hogy "addig még van intéznivaló". Ennek kapcsán említette a migrációt, valamint a valutaunió továbbfejlesztését. A migrációval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a két ország ezen a téren azonos állásponton van.

Angela Merkel állást foglalt az unión belüli védelmi, biztonsági együttműködés erősítése mellett, és ennek kapcsán utalt a külpolitikai kihívásokra.

A legnagyobb feladat

A francia elnök a következő hónapok egyik legnagyobb közös európai feladatának a migrációs kérdést jelölte meg, amelyet "Marseille és a Földközi-tenger térsége oly jól ismer", s amelyet szerinte "lehetőségként és nem félelemként" kell kezelni.

Emmanuel Macron a brexit, a közös védelmi politika, az uniós külpolitika és az eurózóna elmélyítésének témakörét említette meg a találkozón megvitatandó témák közül és megerősítette, hogy "Franciaország és Németország továbbra is együtt dolgozik a jövő előkészítésén".

Sürgősen megoldást kellene találni!

A két ország vezetője a helyszín felé tartva gépkocsival elhaladt az SOS Méditerranée francia civil szervezet által működtetett Aquarius mentőhajó mellett, amelynek kikötését a nyár folyamán az olasz kormány többször is megtiltotta az olasz partoknál.

Az SOS Méditerranée csütörtökön arra kérte a "francia-német párost", hogy sürgősen találjon tartós megoldást a Földközi-tengerből kimentett migránsok partra szállítására. A civil szervezet szerint még soha annyian nem vesztek a tengerbe, mint 2018 első félévben. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által hétfőn közzétett jelentése szerint kevesebb migráns vagy menekült indult útnak Európába a Földközi-tengeren idén, mint tavaly, de arányaiban sokkal többen haltak meg közülük, közel 1600-an.

Macron haladáspárti Európát akar

Macron az elmúlt hetekben hét uniós ország vezetőjével találkozott, akiktől - mint fogalmazott - azt reméli, hogy támogatják a "haladáspárti Európa" megvédésében a "nacionalista befelé fordulással" szemben. A francia kormányzat nem titkolt célja, hogy ezt az "értékrendbeli vitát" tegye az európai választások legfőbb kampánytémájává.

Macron és szövetségesei abban állapodtak meg, hogy a szeptember 20-án Salzburgban tervezett informális uniós csúcstalálkozón javasolni fogják, az Európai Unió nyújtson pénzügyi támogatást az afrikai országoknak cserébe a migránsok útnak indulásának megakadályozásáért. Meglátásuk szerint a migrációs kérdésben tett konkrét javaslatokkal tudják feltartóztatni az általuk nacionalistának és populistának nevezett tábort.

Macron a közelmúltban többször hangsúlyozta, hogy a migrációs kérdésben más megoldást javasoló Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter őt jelölte meg legfőbb európai ellenfélnek. A Franciaországban kormányzó Köztársaság lendületben párt köré szeretne ugyanis a francia államfő egy új európai haladáspárti mozgalmat létrehozni, újrarajzolva az európai pártok térképét, nevezetesen a konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) szétrobbantásával.

Csütörtökön Luxemburgban ezért felszólította az EPP-t, hogy tegye világossá álláspontját, szerinte ugyanis az EPP-nek választania kell, hogy Angela Merkel német kancellárt vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt támogatja.

Képünk forrása: AFP Photo/Christophe SIMON

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.09.08 18:00

@csaba7272: Forognak a sírjukban ettől a gerontofil hülyétől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.09.08 12:52

Összetalálkozott, és le is smárolta egymást az anyakomplexusban szenvedő csigazabáló, meg a migránsszelfiző Mutter!
Ez a két idióta akarja megmondani Európában, hogy mi legyen? Már csak azzal tudnak takarózni, hogy nettóbefizetők. És? Ez gazdasági kérdés. Nem keverendő össze azzal a politikai nézettel, amit már lassan-lassan, ha így halad Európa, csak ők képviselnek.
Kíváncsi lennék, mit szólna hozzá De Gauelle, meg Chirac, hogy egy egy ilyen nyálgép az utóda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.09.08 10:58

Macron, Merkel a két zavaros hülye. Úristen mennyi üres, zavaros hablaty, lózung.

"... lehetőségként és nem félelemként" kell kezelni... " ja, a nizzai terrorista, meg a francia no-go zónák, a haldokló párizsi külvárosok tényleg nagy lehetőséget jelentenek.

Mindketten mennek a levesbe az őket támogatókkal együtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.09.07 21:23

"s amelyet szerinte "lehetőségként és nem félelemként" kell kezelni"

Lásd még Orbán rejtett tartalékait, Magyarország "lehetőségét". A bangladesi úton... Ha valamelyik hülye orbáncsicska azt hitte volna hogy bármi különbség van Merkel, Macron és Orsós politikája között.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.09.07 21:05

"nacionalistákkal" szembeni "haladáspárti"
De jót röhögtem az idiótán
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html