Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly Emmanuel Macron francia elnök az amerikaiak hibáztak, amikor nem konzultáltak a NATO-tagállamokkal, mielőtt kivonták a csapataikat Szíria északi részéről, és azt is mondta, hogy a szervezet agyhalott. Rengeteg államfő és szövetségese bírálta ekkor a párizsi vezetőt kijelentése miatt. Most pedig újra erre a felismerésre jutott Macron, de a török-líbiai helyzet miatt.

"Úgy vélem, Törökország veszélyes játékot űz Líbiában, és megsérti a Berlini Konferencián vállalt kötelezettségeit" - jelentette ki Macron az Euronews szerint. Törökország ugyanis bevonult hadseregével Líbiába, hogy a Tripoli székhelyű kormány erőit segítse az ország déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapatai miatt. Erre egy éves felhatalmazást kaptak a török parlamenttől idén január 2-án.

A francia elnök a NATO-t is ostorozta, kétségbe vonva hatékonyságát. Utalt egy közelmúltbeli incidensre, amikor török hajók tüzet nyitottak egy mediterrán NATO-misszióban résztvevő francia hajóra.

"Amikor azt látom, ami a múlt héten történt, a NATO parancsnoksága alatt, Líbia partjainál.... Teljességgel elfogadhatatlannak tartom, és visszautalok egy tavalyi kijelentésemre; a NATO agyhalottként viselkedett. Nincs ennél pontosabb kifejezés rá."