Nem folytatok személyes hadjáratot Orbán Viktorral, és jó vele a személyes kapcsolatom - nyilatkozta a hvg.hu kérdésére Emmanuel Macron. A francia elnök a hétvégén Szlovákiába és Csehországba látogat, utazása előtt a visegrádi országok négy kiválasztott sajtótermékének válaszolt írásban a régiót érintő fontos kérdésekre. A hvg.hu a cseh Hospodárske noviny, a lengyel Rzeczpospolita és a szlovák SME kapott lehetőséget a közös interjúra.

A beszélgetésből kiderült, hogy Macron szerint a Magyarországgal szemben elindított, 7-es cikkely szerinti eljárás elsősorban nem szankcionálni szeretne, hanem párbeszédet kezdeményezni és figyelmeztetni. "A jogállamiság helyzete Magyarországon aggasztóan alakul. Több intézkedés is torzíthatja a hatalmi ágak egyenlőségét, és a nemrégiben a civil szervezetekre vonatkozóan meghozott törvények sokkal nehezebbé tehetik ezek munkáját. Bizonyos folyamatokra rávilágított az Európai Parlament jelentése. Erről beszélni és emiatt aggódni nem azt jelenti, hogy kívülről leckéket adunk, hanem azt, hogy megvédjük a közös javainkat" - mondta Emmanuel Macron.

A francia elnök elutasította, hogy az EU külső nyomást gyakorolna egyes államokra, mert - mint fogalmazott - "Európa mi vagyunk! Nem külföldről van szó", hanem a saját döntéseinkről és értékeinkről. "Amikor Európa ír egy csekket, akkor nem hangzik el, hogy ez piszkos pénz. De amikor megvédi az értékeinket, hirtelen távoli ellenséggé válik" - mondta. Macron szerint nem büntetheti az Unió a pénzügyi hiányt, ha közben a demokratikus hiányt nem bünteti.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy festi le őt, mint a legfőbb ellenfelét a májusi EP-választásokon, Macron azt mondta, hogy Orbánt személyesen is, valamint a magyar nép által megválasztott miniszterelnökként is tiszteli. A francia elnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ő egy szuverén Európát szeretne, amely megvédi az állampolgárait, az értékeit és felügyeli a határait. "De egy olyan Európa, amely lefitymálja a nézetek és hitek sokszínűségét, az igazságszolgáltatás és a sajtó szabadságát, a menekültek befogadását, akik politikai üldöztetés elől menekülnek, nem más, mint saját magunk elárulása".

A fotó forrása: Ludovic Marin/AFP.