Emmanuel Macron a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának adott interjút, amelynek egyes részeit a BBC már szombaton ismertette - írta az MTI.

A francia elnök, aki csütörtökön tett hivatalos látogatást Nagy-Britanniában, az interjúban kijelenti, hogy London "nem szemezgethet" az EU-val folytatandó együttműködés előnyeiből, ha a Brexit után is hozzá akar férni az EU egységes belső piacához, akkor ennek előfeltételeit is teljesítenie kell. Ezek közé tartozik az unión belüli szabad munkaerőmozgás elvének érvényesítése, a további befizetés az EU-költségvetésbe és az EU-bíróság joghatóságának elismerése.

Macron szerint nincs helye a hozzáférésnek az egységes belső piachoz más országoktól eltérő feltételekkel.
A brit kormány Brexit-stratégiájának sarkalatos eleme, hogy Nagy-Britannia nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is kivonul, mivel nem akarja teljesíteni azokat a feltételeket - köztük a szabad munkaerőmozgás engedélyezésének kötelmét -, amelyek e két integrációs szerveződéshez kötődnek. A brit kormány ugyanakkor átfogó, a pénzügyi szolgáltatásokra is kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val.

A francia elnök azonban a vasárnapi BBC-interjúban kijelenti: ha Nagy-Britannia valóban úgy dönt, hogy nem teljesíti a hozzáférés feltételrendszerét, akkor nem lesz teljes körű hozzáférése az Európai Unió egységes belső piacához, és ez a londoni pénzügyi szektorra is vonatkozik. Nem lenne értelme "lekapcsolni" a City pénzügyi szolgáltatási szektorát az EU-ról, mivel a City része az Európai Unió teljes finanszírozási rendszerének.

Kép forrása: AFP/Ludovic Marin