"Franciaország feltétel nélkül elítéli, sokkal tovább kell lépnünk az emberkereskedő hálózatok felszámolásában" - mondta szerdán a francia elnök, miután hivatalában fogadta guineai kollégáját, Alpha Condét.

"Ami (Líbiában) történt, botrányos, elfogadhatatlan" - mondta az afrikai ország vezetője, aki egyben az Afrikai Unió soros elnöke is.
Emmanuel Macron kijelentette: "amit a CNN bemutatott, az emberkereskedelem. Ez emberiesség elleni bűntett" - idézi a francia elnököt az MTI.

"Ez a kereskedelem a legsúlyosabb bűncselekmények és a terrorista hálózatok melegágya. Évente 30 milliárd eurós üzletet termel, és sajnos 2,5 millió embert érint, nyolcvan százalékban nőket és gyerekeket" - tette hozzá.

A francia elnök megerősítette Jean-Yves Le Drian külügyminiszter korábbi bejelentését, miszerint Franciaország kezdeményezi az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását az emberkereskedők elleni szankciók bevezetése érdekében.

A CNN amerikai hírtelevízió rejtett kamerával felvett, múlt héten bemutatott tudósítása szerint néhány száz dolláros összegért nigériai migránsokat adtak el rabszolgának az észak-afrikai országban.

Már az év elején hasonló jelentések jelentek meg arról, hogy rendszeresen migránsok kerülnek emberkereskedők és milíciák fogságába, akik aztán eladják őket.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után mély káoszba zuhant, amely miatt az észak-afrikai országba érkező migránsokat a szokásosnál is sokkal inkább fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) áprilisi jelentése szerint menekültek százait adták el rabszolgának a nyugat-afrikai Nigerben és az észak-afrikai Líbiában. Othman Belbeisi, az IOM líbiai képviselője akkor arról adott tájékoztatást, hogy az embercsempészek kétszáz és ötszáz dollár közötti áron adták el a védtelen embereket, akiket hónapokon át fogva tartottak. A nőket kihasználták vagy prostitúcióra kényszerítették.

Címlapkép forrása: AFP PHOTO/GONZALO FUENTES