Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sajtótájékoztatóján Macron arról számolt be, hogy a következő hetekben négyoldalú találkozót tartanak Angela Merkel német kancellár, Boris Johnson brit kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök részvételével, s addig is szoros kapcsolatban lesznek a felek egymással és Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

A Közel-Kelet stratégiai fontossággal bír Európa számára, önálló katonai képességeket kellene kiépíteni a térségben - hangsúlyozta az MTI szerint.

A szíriai tűzszünet életbe léptetéséhez idő kell - jelentette ki Stephanie Grisham, az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház szóvivője a Fox televíziónak adott interjúban.

A tűzszünet megkötéséről folytatott tárgyaláson az amerikai delegáció "sikeres volt". Ugyanakkor a közel-keleti országban ennek ellenére folyó hadműveletekről feltett kérdésekre elhárította a választ.

Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott tárgyalásai után jelentette be Ankarában, hogy Törökország 120 órára felfüggeszti a Béke Forrása nevű észak-szíriai offenzíváját annak érdekében, hogy a szíriai kurd fegyveresek visszavonuljanak a török haderő által kialakítandó úgynevezett "biztonsági övezetből". A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet, amelynek gerincét az YPG kurd milícia adja, csütörtökön elfogadta a tűzszünetet, amelynek helyi idő szerint csütörtök este 22 órakor kellett életbe lépnie.

A folytatódó harcokról Erdogan pénteken újságíróknak azt állította: "nincs szó összecsapásokról" Északkelet-Szíriában. "Ne higgyünk az álhíreknek" - fogalmazott az elnök a török védelmi minisztériumtól kapott információkra hivatkozva.

Bár Mike Pence csütörtökön azt mondta, hogy az YPG kivonulását követően Törökország teljesen leállítja szíriai katonai beavatkozását, Erdogan pénteken azt közölte, hogy a megállapodás értelmében a már a térségben tartózkodó török biztonsági erők nem hagyják el a területet.

A Demokrata Párt két vezető politikusa, Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője újságírók előtt "sarlatán tűzszünetnek" minősítette a csütörtökön bejelentett megállapodást. Szerintük Törökország semmit sem adott, miközben Donald Trump amerikai elnök "mindent megadott" Erdogan török államfőnek.

Pelosi és Schumer úgy vélte, hogy a tűzszüneti egyezség kárt okoz az Egyesült Államok hitelességének, és az Iszlám Állam terrorszervezet elfogott terroristáit Törökország és a szíriai kormányzat kezére adja, ez pedig szerintük veszélyt jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára.

Az Egyesült Államok és szövetségesei "megérdemlik az okos, erős és egészséges vezetést Washingtontól" fogalmazott Pelosi és Schumer.