Macronnál járt a cseh és a szlovák miniszterelnök

Emmanuel Macron francia elnök az Európai Unió egysége mellett szállt síkra és elvetette az EU-n belüli "blokkok logikáját" szombaton Párizsban azon a sajtóértekezleten, amelyet az Andrej Babis cseh és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat követően tartottak.
Szabó Zsuzsanna, 2018. június 30. szombat, 18:45
Fotó: AFP

A francia elnök abból az alkalomból fogadta a cseh és a szlovák miniszterelnököt, hogy 100 évvel ezelőtt, az északkelet-franciaországi Darney-ben alakult meg a csehszlovák légió, amelynek mintegy 6 ezer tagja esküt tett a létrehozandó új csehszlovák állam védelmére. Babis és Pellegrini szombat délután részt vesz a Darney-ben rendezendő évfordulós ünnepségeken, amelyeken Franciaországot Florence Parly védelmi miniszter képviseli - írja az atv.hu az MTI-re hivatkozva.

"Ezekben a nem egyszerű időkben, a blokkok logikájával éppen ellenkezőleg, vissza kell szereznünk egységes arculatunkat, és hatékonyan kell cselekednünk, tiszteletben tartva értékeinket és közös történelmünket"- jelentette ki Macron a közös sajtóértekezleten.

A francia elnök szerint sikerült egy lépést tenni ebben az irányban a pénteken Brüsszelben befejeződött EU-csúcstalálkozón, ahol sikerült "összeurópai megoldásokat" találni, különösen a migrációs kérdésben.

Andrej Babis a maga részéről azt hangsúlyozta, hogy a teljes EU szintjén létrejött egyetértés a migráció ügyében "jó jelzés" egész Európa számára. "Megállapodásunk nagyon jó jelzés az európaiak számára, akik kezdték elveszíteni hitüket az Európai Unióban" - jelentette ki. Sem ő, sem Macron nem tért ki a sajtótájékoztatón a Brüsszelben elért egyetértés mibenlétére.

Peter Pellegrini kiemelte Emmanuel Macron pozitív hozzájárulását az összeurópai párbeszédhez. Szavai szerint a francia elnöknek sikerült "dinamizmust vinnie az európai vitákba".

Macron mindkét miniszterelnökkel akciótervet írt alá a 2019-2022 közötti időszakra a politikai és gazdasági együttműködés előmozdítása céljából. A francia elnök örömének adott hangot, hogy vasárnaptól Szlovákia veszi át egy évre a visegrádi csoport soros elnöki tisztét.

Pellegrini meghívta Macront a V4-ek őszi, Szlovákiában tartandó csúcstalálkozójára.

Képünk forrása: AFP photo/Ludovic MARIN

HOZZÁSZÓLÁSOK