Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A caracasi elnöki palotánál összegyűlt támogatóihoz szólva Maduro a szocializmus védelmére szólított fel, és a tömegnek címezve szavait azt mondta: "itt senki sem adja meg magát". Hozzátette, Venezuelának joga van ahhoz, hogy szuverén ország legyen. Felszólította a hadsereget, hogy őrizze meg egységét és a fegyelmet - írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.

Nicolás Maduro venezuelai elnök szerdán azt is kijelentette, hogy 72 órát ad az amerikai diplomatáknak, hogy elhagyják az országot - derül ki a 444.hu cikkéből.

"Úgy döntöttem, hogy megszakítom a diplomáciai és politikai kapcsolatokat az Egyesült Államok imperialista kormányával" - jelentette ki Maduro a caracasi elnöki palotából, miután Washington elismerte a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjének az ellenzéki többségű parlament elnökét.

Közben Vladimir Padrino védelmi miniszter is üzent Twitteren, hogy a venezuelai hadsereg nem ismeri el Juan Guaidó parlamenti elnököt Venezuela ideiglenes elnökének. A tárcavezető Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a fegyveres erők semmilyen elnököt nem ismernek el, aki törvénytelenül önmagát jelölte a tisztségre vagy idegen érdekek hatására lett rákényszerítve az országra. A fegyveres erők oltalmazzák az alkotmányt, és szavatolják az ország nemzeti szuverenitását - szögezte le Padrino.

Több állam elismerte Guaidót

Juan Guaidó a szerdai nagyszabású kormányellenes tüntetéseken nyilvánította magát az ország ideiglenes elnökévé. Azóta támogatásáról biztosította az USA mellett Kanada és a legtöbb dél-amerikai ország, Brazília, Kolumbia, Peru, Chile, Ecuador, Costa Rica, Paraguay és Argentína.

Juan Guaidó bejelentése után a latin-amerikai országok többséget, valamint az Egyesült Államok is jelezte, hogy elismeri az ellenzéki politikust átmeneti elnökként, és támogatni fogja őt a demokrácia helyreállításában Venezuelában.