Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézete a világgazdaság idei legfőbb kockázati tényezőiről összeállított, szerdán Londonban ismertetett tanulmányában közölte: alapeseti előrejelzési forgatókönyve az, hogy a jelenlegi közegészségügyi válsághelyzetet Kínában március végéig sikerül ellenőrzés alá vonni.

A szervezet 50 százalékos esélyt ad, és modellszámításai ebben az esetben a kínai hazai össztermék (GDP) 5,4 százalékos idei egész éves növekedését valószínűsítik.

Az EIU 25 százalékos eséllyel jósolja, hogy a járványt már a következő napokban, február végéig sikerül megfékezni; ez a forgatókönyv 5,7 százalékos kínai GDP-növekedést feltételez 2020-ra.

A pesszimista forgatókönyv azt modellezi, hogy a kínai koronavírus-járvány terjedését június végéig sikerül megállítani. Ennek esélye az EIU szerint 20 százalék, és ebben az esetben a ház londoni elemzői 4,5 százalékos növekedést tartanának lehetségesnek a kínai gazdaságban.

A cég "lidércesnek" nevezett legrosszabb forgatókönyve azzal számol, hogy a járványt 2020 egészében sem sikerül megfékezni. Az EIU elemzői erre mindössze 5 százalék esélyt látnak, de számítási modelljük e forgatókönyv megvalósulásának esetére 4,5 százaléknál lassabb éves kínai növekedést jelez.

Az agytröszt szerint a koronavírus-járvány globális átszűrődő hatása mindenképpen nagyobb lesz a 2003-ban szintén Kínából kiindult, súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) elnevezésű járvány világgazdasági hatásainál, tekintettel arra, hogy a kínai gazdaság súlya a világgazdaságon belül ma sokkal nagyobb, mint a SARS-járvány idején volt.

Az elemzők mindezek alapján azzal számolnak, hogy ha a járvány globális terjedése folytatódik, az ezzel járó potenciális gazdasági felfordulás és a kínai kereslet egyidejű gyengülése miatt a világgazdaság idei egész éves reálnövekedése nem érné el a 2,5 százalékot.

Egy másik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics több forgatókönyv-változatot tartalmazó legutóbbi tanulmányában közölte: az általa kifejlesztett és alkalmazott világgazdasági számítási módszer - Oxford Global Economic Model - azt mutatja, hogy a Kínából továbbterjedő, de Ázsiára korlátozódó koronavírus-járvány hatására az ázsiai-csendes-óceáni térség éves összevetésű átlagos gazdasági növekedése a 2019 végén mért 4 százalék körüli ütemről 2020 első felének végéig 1,5 százalékra lassul; ez a leglassabb éves növekedés lenne a térségben a 2008-2009-es globális pénzügyi válság óta.

A világgazdaság növekedési üteme e modell alapján éves összevetésben 1,5 százalékra lassulna az idei év első felében, és ez 2020 egészében összesen 400 milliárd dollárnak megfelelő globális GDP-növekedési veszteséget jelentene.

Az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány esetében az Oxford Economics számítási modellje az idei év első felére zéróhoz közelítő világgazdasági növekedést feltételez, és az egész éves globális GDP-növekedési veszteség a világjárvány nélküli alapeseti prognózishoz képest 1100 milliárd dollárnak felelne meg.

A cég e forgatókönyve azzal is számol, hogy globális járvány esetén az amerikai és az euróövezeti gazdaság 2020 első felében technikai recesszióba kerülne.