Az Európai Unió és Oroszország elnöke tárgyalásokat folytat arról, hogyan járulhatna hozzá Moszkva az európai stabilitási alapok tőkéjéhez - jelentette a Reuters orosz forrásokra hivatkozva. Oroszország fontolgatja, hogy kiegészíti azt a 200 milliárd eurós hitelt, amelyet az eurózónás jegybankok nyújtanak az IMF-nek, hogy a Valutaalap - a maga szigorú szabályaival összhangban - abból spanyol és olasz kötvényeket vásároljon. Vlagyimir Putyin miniszterelnök ugyanakkor a múlt hónapban bírálta az európai stabilitási eszköz (EFSF) működését, tehát vélhetően ennek kötvényeiből nem terveznek vásárolni.

Putyin néhány hónappal ezelőtt azt is jelezte, hogy a moszkvai kormány 10 milliárd eurót szán az európai stabilitási mechanizmusok megerősítésére. Oroszország 40 százalékát euróban tartja devizatartalékait, következésképpen érdeke a közös európai valuta értékének védelme - mondta a Reutersnek egy vezető uniós tisztviselő. Ezért az EU részéről konkrét megegyezést várnak a mai tárgyalásoktól.

Ezt az optimizmust alátámasztják a nem hivatalos moszkvai nyilatkozatok. Egy orosz kormánytisztviselő a hét elején leszögezte, hogy Moszkva érdekelt az európai stabilitás helyreállításában, mivel a bizonytalanság káros hatással van az orosz-EU gazdasági együttműködésre is.

Dimitrij Medvegyev államfő és Herman Van Rompuy, az EU, illetve José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke e kérdés mellett a vízummentesség kiterjesztéséről is tárgyal. Emellett az illegális bevándorlás visszaszorításával és az országhatárokon átnyúló szervezett bűnözés elleni harccal kapcsolatos teendőkről is egyeztetnek.