Magánkézbe adja távhőszolgáltatóit Szlovákia

Mintegy 160-200 millió eurót vár hat nagy városi távhőszolgáltatója privatizációjából Szlovákia.
MTI-Eco, 2011. június 22. szerda, 14:13
Fotó:

A privatizációs folyamat pénteken veszi kezdetét, amikor a nemzeti vagyonalap megkezdi a tanácsadó-keresést a magánosítás lebonyolításához az EU hivatalos lapjában.

A politikailag erősen vitatott privatizációt 2012. júliusig akarják zárni - jelentette a Hospodarské noviny.

Szlovákia az állami vagyon privatizációja révén szeretne pénzt szerezni az eurómentőövhöz való hozzájárulásra. Ezzel a javaslattal Ivan Miklos pénzügyminiszter állt elő még áprilisban. Szerinte ez sokkal jobb megoldás lenne, mint az eredeti terv, miszerint Szlovákia a nemzetközi pénzpiacon venné fel az összeget. "Ha a privatizációból származó pénzt használjuk fel erre a célra, az nem fogja befolyásolni sem az államadósságot, sem az államháztartás hiányát" - jelentette ki egy szakmai fórumon a miniszter.

Az eurómentőövhöz 2013 után Szlovákiának 659 millió euróval kell hozzájárulnia. A kormány a hat nagy, állami kézben lévő városi távhőszolgáltató eladása mellett tervezi a Slovak Telekom távközlési társaság értékesítését is. Szakértői becslések szerint a privatizációból az államkassza összesen mintegy 1,2 milliárd eurós bevételhez jutna.

HOZZÁSZÓLÁSOK