Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint az új szabályok segítségével könnyebbé válik majd a nyugdíjas évekre szánt takarékoskodás. A rendelet célja, hogy a nyugdíjas éveikre takarékoskodni kívánó személyeknek több választási lehetőségük legyen, ugyanakkor a magánnyugdíj-termékek piacát is fel kívánja élénkíteni.

Az európai népesség elöregedése új kihívásokat állít, ezért tisztázni kell, miként biztosítható, hogy a lakosság elegendő megtakarítással rendelkezzen ahhoz, hogy nyugdíjas éveit magas életszínvonalon töltse. A páneurópai nyugdíjtermékek új lehetőséget teremtenek a hosszú távú megtakarításokhoz a tőkepiac felhasználásával, és így tehermentesítik az állami finanszírozási forrásokat. A termékek ezen túlmenően biztosítják azt is, hogy egyetlen magánnyugdíj-tervbe vonják össze valamennyi megtakarítást, függetlenül attól, hogy azok Európa mely részéről erednek - írták.

Az új szabályok értelmében a páneurópai nyugdíjtermékeknek értékesítési helyüktől függetlenül ugyanazok lesznek az általános jellemzőik. Sokféle nyugdíjszolgáltató értékesíti majd ezeket, főként biztosítók, bankok, munkáltatói nyugdíjalapok, befektetési cégek és eszközkezelők.

Friss uniós felmérés szerint a 25 és 59 év között európaiaknak csupán 27 százaléka vásárolt valamilyen nyugdíjbiztosítási terméket - írta az MTI.

A páneurópai nyugdíjtermék (PEPP, Pan-European Personal Pension Product) a jelenlegi állami- és foglalkoztatói nyugdíjakat, valamint a már létező nyugdíj-megtakarítási programokat egészíti ki, célja pedig, hogy a társadalmak elöregedése miatt keletkező nyugdíj-kifizetési szakadékot áthidalja. A terméről és az azzal járó adóelőnyről itt olvashat bővebben.