Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendőröket azzal gyanúsítják, hogy a Ján Kuciak oknyomozó újságíró megöletésével vádolt Marian Kocner üzletember számára gyűjtöttek adatokat újságírókról és vezető ügyészekről - írta az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.

A rendőrségi vezetők - közöttük Pavel Vorobjov, a Nemzeti Bűnüldözési Hivatal (NAKA) pénzügyi hírszerző osztályának volt igazgatója, valamint Milan Michálik, a pénzügyi hírszerző egység jelenlegi igazgatóhelyettese - őrizetbe vételét a belügyminisztérium is megerősítette.

A Denník N című szlovák napilap úgy tudja, hogy a rendőröket azzal gyanúsítják, hogy egyebek mellett a Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkoltatásával vádolt Marian Kocner üzletember számára gyűjtöttek adatokat újságírókról és vezető ügyészekről.

Vorobjov korábban azt mondta, hogy Tibor Gaspar akkori rendőrfőnök megbízásából gyűjtötte az adatokat, később megváltoztatta a vallomását. Gaspar tagadta a vádat. Vorobjov régebben a rendőrség hírszerző osztályának a vezetője volt, de idén a saját kérésére áthelyezték.

Az érintett újságírók korábban vallomást tettek a rendőrségen. Elmondták, hogy valaki a rendőrségen belül listát vezetett róluk, benne személyes adatokkal, a hozzátartozóikra és a gépkocsijukra vonatkozó adatokkal.

2017-ben Kocner megfenyegette Ján Kuciakot, hogy "piszkos információkhoz" jutott a családjával kapcsolatban, és közzéteszi ezeket az információkat. A Kocner üzleteit leleplező Kuciak ezért a rendőrséghez fordult, de azt ügyet félretették.