Roman Ljahin, a "donyecki népköztársaság" választási bizottságának elnöke arról számolt be, hogy "kivételesen magas" a részvétel a referendumon. A szavazás megkezdése után négy órával, délben Ljahin azt közölte, hogy a részvételi arány már meghaladta a 30 százalékot.

Az emberek hosszú sorokban állnak a szavazóhelyiségeknél, a választási bizottságok teljes kapacitással működnek.
A Russia Today (RT) nevű angol nyelvű orosz állami televízió helyszíni riportja szerint a helyi hatóságok 72-80 százalékos részvételi arányra számítanak.

Roman Ljahin, a donyecki választási bizottság vezetője az RT televízióban úgy fogalmazott, hogy "mindenki a maga módján vívja ezt a háborút, én a tollammal harcolok, ez az én fegyverem". Kiemelte, hogy meg akarja előzni az erőszakot és a háborút.
Nelli Taraban, egy donyecki szavazóbizottsági tag arról beszélt, hogy a közhangulat derűs, "végre kinyilváníthatjuk véleményünket".

Néhány hét alatt több mint 3 millió szavazólapot nyomtattak és 1200 szavazókört készítettek elő a referendumra. Egy illetékes elmondta, hogy nehezen tudták előteremteni a szükséges papírmennyiséget. A népszavazás költségeit állítólag magánszemélyek állták.

Denisz Pusilin, az önhatalmúlag kikiáltott donyecki népköztársaság egyik vezetője hangsúlyozta, hogy a népszavazáson nem a terület autonómiájáról vagy függetlenségéről, hanem a szuverenitásról kérdezik az embereket. "Szuverenitás alatt az önrendelkezéshez való jogunkat értjük" - tette hozzá.

"Arról később lesz döntés, hogy egy föderáció keretében vagy más formában képzeljük el a régió jövőjét" - mondta Pusilin.
Az RT orosz televízió rámutatott, hogy Donyeck és Luhanszk saját kormányt szeretne, amely önállóan dönt a térség külkapcsolatairól, ezenkívül jogot formálnak arra is, hogy saját kezükbe vegyék pénzügyeik intézését, nem fizetnének több adót Kijevnek, a pénz helyben maradna. Ugyancsak hivatalosan elismernék az orosz nyelvet az orosz többségű két megyében.
S bár meghívtak külföldi megfigyelőket, egy sem érkezett az Oroszországgal határos térségbe a helyi népszavazásra, amelyet sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió nem ismer el.