Délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosult polgárok 17,27 százaléka járult az urnákhoz. 2014-ben ugyanez az arány 15,43 százalék volt.

A választás nyugodtan folyik, rendkívüli eseményről nincs értesülés. Szlovéniában szombat éjféltől vasárnap este hét óráig tart a kampánycsend.

A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este hét óráig várják az 1,7 millió választópolgárt.

A szavazók a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntenek, egyéni jelöltre és pártlistára voksolva. A választáson 1631 jelölt és 25 pártlista szerepel.

A felmérések alapján a választók nem voltak elégedettek a Miro Cerar ügyvezető kormányfő vezette balközép kormánykoalícióval. Annak ellenére, hogy Cerárnak, a Dejan Zidan vezette Szociáldemokrata Pártnak (SD), valamint a Karl Erjavec vezette nyugdíjas pártnak (DeSUS) sikerült csökkentenie a munkanélküliséget és stabilizálni az állami pénzügyeket, a választók felróják nekik, hogy nem nőttek a fizetések és a nyugdíjak, valamint elmaradtak a reformok. Az Azonnali.hu grafikonján tájékozódhat a jelöltekről.

Az előrehozott parlamenti választásokat azért kellett kiírni, mert Miro Cerar miniszterelnök lemondott posztjáról, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egyik 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét. Cerar szerint a bíróság döntése miatt kétségessé vált kormánya egyik legfontosabb tervének kivitelezése. A politikus arra is utalt, hogy az utóbbi időben egyre több nézeteltérése volt a koalíciós partnerekkel.

Utóbbi projekt magyar szempontból sem semleges: a budapesti kormány már bejelentkezett, hogy 200 millió euróért, valamint a tengerparti Koper kikötőjében egy ingatlan 99 évre érvényes használati jogáért részt vesz a kivitelezésben. Ráadásul a szlovén sajtó azt is kiderítette, hogy az - egyelőre - titkos megállapodás értelmében magyar cégek is részt vennének a beruházásban. Az egyik vállalatot ráadásul Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti üzletemberhez kötik - ahogy arról a Napi.hu korábban részletes cikket írt.

Lapunk magával a választással, annak tétjével hosszabb elemzésben is foglalkozott.