Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői szerdai helyzetértékelésükben közölték: 40 százalékos esélyt látnak arra, hogy Ukrajna nem lesz képes teljesíteni adósságszolgálati kötelezettségeit. A ház szerint a két legnagyobb államcsőd-kockázati tényezőt a kijevi kormány összetartásával kapcsolatos bizonytalanságok, illetve a kelet-ukrajnai fejlemények jelentik.

Az EU továbbra is szorgalmazza a társulási szerződést Ukrajnával, és emiatt - jóllehet csak marginális mértékben - megnőtt a kelet-ukrajnai orosz invázió esélye - áll az Eurasia elemzésében. A ház szakértői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy mindezzel együtt továbbra is valószínűtlennek tartanak egy ilyen inváziót, bár a puszta lehetőség is emeli valamelyest az államcsőd esélyét.

Az Eurasia Group elemzői szerint az idő múlásával párhuzamosan növekednek azok az aggályok is, hogy az ukrán kormány képes lesz-e teljesíteni a majdani IMF-segélycsomaghoz csatolt feltételrendszert. Nem biztos, hogy a jelenlegi kijevi kormány 6-12 hónapnál tovább fennmarad, és az sem egyértelmű, hogy utódja is annyira reformelkötelezett lesz-e, mint a mostani. Mindezek alapján ha létrejön is egy készenléti hitelegyezmény a Nemzetközi Valutaalappal, nem lehet kizárni azt a lehetőséget, hogy ennek feltételeit Ukrajna nem tudja majd tejesíteni - vélekedtek az Eurasia londoni elemzői.

Az ukrán államcsőd rizikóját a piaci adósságkockázati mérőszámok is egyértelműen jelzik. A CMA piaci adatszolgáltató csoport kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési leállás fedezetére köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerdai londoni kereskedésben jelentős, 70 bázispontos napi emelkedéssel 1266 bázispont környékén mozgott. Ukrajna szuverén CDS-tranzakcióinak középárfolyama 2013 utolsó kereskedési napjának zárásában még 807,76 bázispont volt.

A szerdára kialakult ukrán CDS-árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán államkötvényre most több mint 1,2 millió dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 460 ezer dollárral drágábban, mint 2013 végén.

A CMA számítási modellje azt mutatja, hogy a piac jelenleg 55 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza egy szuverén törlesztésleállási esemény öt éven belüli bekövetkeztét Ukrajnában.