A portugál statisztikai hivatal (INE) közleménye szerint a korábban becsült 8,6 százalék helyett 9,1 százalék volt tavaly a bruttó hazai termékhez (GDP) mért államháztartási hiány. A deficit azért lett nagyobb, mert a frissített kimutatásokban három úgynevezett PPP - Public-private partnership, vagyis az állam és magángazdaság közös finanszírozásával létrejött - beruházás költségei is szerepelnek.

A kormány eredetileg 7,3 százalékos deficitet tervezett 2010-re, a hiánycélt azonban már a korábbi számítások szerint is jelentősen túllépte.

Az új adat alapján változik az GDP-hez viszonyított államadósság mértéke is, az adósságráta nem 92,4 százalék, hanem 93 százalék, ráadásul a nagyobb tavalyi hiány miatt nehezebb lesz teljesíteni az idei tervet, amely 4,6 százalékos deficitet irányoz elő.

A felülvizsgálatot az Eurostat uniós statisztikai hivatal szakértőivel közösen végezték el. A munkát az utóbbi időben felgyorsították, mert Portugália támogatást kért az EU-tól és az IMF-től, a tárgyalások alapját pedig a 2010-es államháztartási adatok képzik - áll az INE hétvégi közleményében.

Az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (ECB) és az IMF küldöttsége jelenleg is vizsgálja Lisszabonban az államháztartás helyzetét. Az ügyvezető kormány reméli, hogy május közepére sikerül megállapodni a támogatásról.

Portugália az euróövezet harmadik tagállama, amely uniós pénzügyi mentőövet kér. Korábban Görögország és Írország szorult hasonló segítségre. Az EB becslése szerint nagyjából 80 milliárd eurós hitelcsomagot állíthatnak össze Portugáliának. Az EB-ECB-IMF trojka cserébe pártpolitikai konszenzuson alapuló strukturális reformokat, privatizációt és hiánycsökkentést vár el a június eleji választások után felálló új lisszaboni kormánytól.