BUX
38971

Magasba szökött az európai befektetői bizalom

Az európai befektetői bizalmi index több mint két és fél éves rekordmagasságba emelkedett augusztusban a feltörekvő piacok keresletének köszönhetően.

NAPI, 2010. augusztus 9. hétfő, 15:42

A Sentix gazdasági kutatóintézet hétfőn közzétett, az euróövezetre vonatkozó befektetői bizalmi mutatója a júliusi mínusz 1,3-ról augusztusban plusz 8,5-re emelkedett - írja a Bloomberg. Ilyen magas értékre 2007 decembere óta nem volt példa.

Az aktuális üzleti környezet színvonalát mérő mutató a júliusi 2-ről augusztusban 16,5-re emelkedett, míg a gazdasági várakozásokat mérő index mínusz 4,5-ről 0,75-re nőtt.

Idén eddig 7,3 százalékkal gyengült az euró a dollárral szemben, aminek köszönhetően javult az európai termékek külföldi versenyképessége - írja a Bloomberg. Júniusban a vártnál nagyobb mértékben emelkedett a német exportforgalom, az európai vállalatvezetői és fogyasztói bizalmi index pedig több mint kétéves rekordmagasságba emelkedett júliusban.

A Sentix szerint a világgazdaság számára a feltörekvő piacok biztosítják a "hátszelet". Mindenekelőtt Ázsia (Japán kivételével) és Latin-Amerika növekedési kilátásai figyelemreméltóak.

Ázsiában (Japán kivételével) 21,4-ről 28,3-ra, Latin-Amerikában pedig 19-ről 23,9-re emelkedett július és augusztus között a Sentix befektetői bizalmi mutatója.

A kutatóintézet 787 befektetőt kérdezett meg az augusztus 5-7. között készített felmérésében.