Izzik a nagy cseh-magyar filmipari verseny

Óriásit ugrott az az összeg, amelyet a külföldi filmgyártók tavaly Csehországban költöttek el. Tovább fokozódik az adóverseny a csehek és a magyarok között a filmesek megnyeréséért.
Barabás Júlia, 2019. február 11. hétfő, 06:20
Fotó: Pixabay

A külföldi filmkészítők és tévéprodukció-gyártók közel ötmilliárd koronát (62 milliárd forint, nagyjából a budapesti Megyeri híd építési költsége) költöttek el tavaly Csehországban - adta hírül a Radio Praha. Ez közel kétmillió koronával több a 2017-es kiadásnál. Miután a kormánynak 800 millió koronájába került a filmkészítők elcsábítása, a megtérülés gigantikus.

Csehországban 2016-ban változtattak a filmtörvényen, hogy odavonzzák a nyugati film- és tévéprodukciók gyártóit. Jelenleg az országon belül elköltött összegek után 20, a nemzetközi kiadásnak minősülő kiadások után 10 százalékos támogatást vehetnek igénybe a cégek. A gyártás magában foglalja az utómunkálatokat kiadásait is.

A piac éretté válásával magyarázza a nagy növekedést Antonín Stanek kulturális miniszter. A bővülést ugyanakkor annak ellenére sikerült elérni, hogy a régiós verseny egyre durvább a filmprodukciók elcsábításáért. Csehország fő versenytársa Magyarország, ahol 30 százalék a támogatás összege.

Az orientax.hu összefoglalója szerint a filmprodukciók a magyarországi forgatással kapcsolatban akár belföldön, akár külföldön felmerülő közvetlen filmgyártási költség 30 százalékának megfelelő mértékű támogatást vehetnek igénybe, amennyiben a filmalkotás közvetlen gyártási költségeinek legalább 80 százaléka közvetlen magyar filmgyártási költségnek minősül.

HOZZÁSZÓLÁSOK