Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai uniós döntéshozók olyan válsággal kerültek szembe, amely veszélyezteti az uniót összetartó jogi alapokat - írja a Financial Times (FT) a német alkotmánybíróság május eleji döntésére utalva. A karlsruhei testület azt üzente a német kormánynak, hogy három hónapon belül be kell szereznie az Európai Központi Bank (ECB) indoklását, amelyben elmagyarázza, milyen megfontolásból vásárolja az eurótagállamok állampapírjait, s ha ezt nem kapja meg, akkor a Bundesbanknak ki kell vonnia magát a programból. A német alkotmánybírák szerint ugyanis a kötvényvásárlás módszertani szempontból tarthatatlan, mert gazdasági hatása nincs arányban költségeivel. A kötvényvásárlások jelentős részét a Bundesbank hajtotta végre.

A német alkotmánybíróság ezzel az EU történetének eddigi legerőteljesebb kihívását intézi a legfelsőbb uniós bíróság joghatóságával szemben - vélik jogtudósok Az Európai Bíróság a német döntésre adott válaszul arra figyelmeztetett, hogy az uniós jogrend alapja került veszélybe azzal, hogy megkérdőjelezik végső illetékességét az uniós joggal kapcsolatos döntésekben. (Egy EU-s tisztviselő ezt az állásfoglalást segélykiáltásként értelmezte.) Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Sven Giegold német parlamenti képviselőnek címzett levelében jelezte, hogy az ügyben Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indíthat Németország ellen.

Precedens

Van azonban az ügynek egy nem mellékes mellékszála, nevezetesen az, hogy a német alkotmánybíróság az állásfoglalásával precedenst teremtett arra, hogy a nemzeti jog felülírhatja az uniós jogot. Az FT cikke szerint a budapesti és a varsói kormány, amelyek hosszú idő óta jogvitákban állnak Brüsszellel, erre hivatkozva utasíthatják el az Európai Bíróság döntéseinek végrehajtását. Mindkét ország ellen vizsgálat folyik az európai alapszerződés megszegése, ezen belül a jog uralmának megsértése ügyében, ami a szerződés 7-es cikkelyének élesítésével, azaz szavazati joguk megvonásával fenyegeti a két kormányt (bár az egyhangú döntést igénylő szavazáson vétójukkal kölcsönösen megmenthetik egymást).

Folyamatban lévő ügyek

A lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) gyorsan reagált a német alkotmánybírósági határozatra. Mateusz Morawiecki miniszterelnök azt mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, hogy ez a döntés azt bizonyítja, hogy az Európai Bíróságnak nincs korlátlan joghatósága az uniós ügyekben.

Kees Sterk, az European Network of Councils for the Judiciary szervezet elnöke attól tart, hogy a lengyel kormány felbátorítva érzi magát az Európai Bíróság döntéseinek figyelmen kívül hagyására a lengyel igazságügyi reformmal kapcsolatban. Például figyelmen kívül hagyhatják azt a döntést, amely felfüggesztette a lengyel bírák fegyelmi kamarájának működését, mert az európai bírák úgy találták, hogy ez a testület nem független a kormánytól.

Magyarországgal kapcsolatban a bevándorlási jogszabályok felülvizsgálata van napirenden az Európai Bíróság előtt, beleértve a menekültek tranzitzónába kényszerítését. A bíróság főtanácsadójának álláspontja szerint - ami nem szokott eltérni a végső döntéstől - ez fogva tartás, ami törvénytelen. Varga Judit igazságügyi miniszter válasza szerint a magyar jogszabályok összhangban vannak az uniós joggal. Ugyancsak ő a német alkotmánybírósági döntésre utalva nagyon fontosnak minősítette, hogy felülbírálták az Európai Bíróság álláspontját. Ez precedenst teremt nemzeti szuverenitás szempontjából.

Bizonytalan alapok

Olaf Scholz német pénzügyminiszter igyekezett nyugtatni kollégáit, hogy megoldják a dolgot, és a Bundesbank továbbra is részt fog venni a kötvényvásárlásokban - tudta meg az FT diplomatáktól. A Németország elleni esetleges kötelezettségszegési eljárás kockázatos lenne, mert a berlini kormány ellen irányulni, nem az alkotmánybíróság ellen, ami védekezésre kényszerítené a német felet - hívják fel a figyelmet szakértők.

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője úgy látja, hogy az alkotmánybírósági döntés rámutat az EU alapjainak bizonytalanságára. Ez uniós jog elsőbbsége került veszélybe, amely egyebek mellett az egységes piac alapja is - mondta. Ez biztosítja, hogy a befektetők megbízzanak az európai jogszolgáltatásban, így nyugodtan hozzák a pénzüket az európai piacokra. Azoknak a politikusoknak, akik most ünnepelnek, át kéne gondolniuk mit kívánnak.