Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A térségbe irányuló tőkeáramlás lassulásával jó befektetés lehet, ha ötéves lengyel és magyar államkötvények nemfizetési kockázata ellen kibocsátott CDS-eket vásárolnak a befektetők - adta hírül a Bloomberg. Benoit Anne, a Merrill Lynch munkatársa szerint ezen CDS-ek (Credit Default Swap, hitelbiztosítási csereügylet) árfolyama 70 százalékot emelkedhet a következő hónapokban a lengyel és 40 százalékot a magyar kötvények esetében.

A lengyel kötvények nemfizetési kockázatának biztosítása már 300 bázisponton, a magyaroké 450 bázisponton áll. Fél éve a magyar "kockázat" ára csak 114 bázispont volt, októberben 650 bázisponton tetőzött ( azaz 1 egységnyi államkötvény nem teljesítés elleni biztosításáért annak 4,5 százalékát kérik el a CDS kiírók).

Azt gondoljuk, hogy a két állam romló makrogazdasági kilátásait nem tükrözik jelenleg ezek a CDS árfolyamok. Az árfolyam nagyjából 200 bázisponttal emelkedhet mindkét ország esetében - nyilatkozta Anne.

A Merrill jelenleg magyar-lengyel egyenlő súlyozású, ötéves lejáratú CDS-eket vásárol 380 bázisponton, célára 580 bázispont erre a termékre.