Magyar bajok Lengyelországban

Lengyelországban egy év alatt majdnem öt százalékkal nőtt az átlagbér ugyanolyan okok miatt, amilyenek Magyarországon is kikényszerítik a keresetek emelkedését: kevés a "hadra fogható" dolgozó.
Barabás Júlia, 2016. augusztus 19. péntek, 18:01
Fotó: Reuters

Az átlagfizetés 4,8 százalékkal, 4292 zlotyra (309 ezer forint) emelkedett Lengyelországban júliusban az egy évvel korábbihoz képest - derült ki a varsói statisztikai hivatal adataiból. Az ok egyfajta kelet-közép-európai jelenségnek tekinthető: nincs elegendő megfelelően képzett ember a munkaerőpiacon. Ugyanakkor a lengyelek kétharmada kevesebbet keres az átlagbérnél.

Az elemzők meglepően kicsinek tartják ezt a növekedés annak tükrében, hogy milyen magas a foglalkoztatás. A munkanélküliség 25 éve, a rendszerváltás óta nem volt olyan alacsony, mint most. Az év eleje óta a munkaközvetítőknél sorban állók száma 230 ezerrel csökkent.

A kisvállalkozásokat, a pénzügyi szektort és a közszférát leszámítva az összes vállalat idén eddig  3,2 százalékkal bővítette alkalmazottai számát. A nyár legmelegebb hónapjában az uborkaszezon ellenére kilencezer munkahely keletkezett - ez 2010 óta a legnagyobb növekedés.

A cégvezetők nyíltan beszélnek arról, hogy több munkáskézre lenne szükségük, és hajlandóak lennének  többet fizetni alkalmazottaiknak. A legnagyobb munkaerőhiány Délnyugat-Lengyelországban, illetve a termelő és logisztikai ágazatban tapasztalható.

A hiányzó embereket részben vendégmunkásokkal pótolják: a Családügyi Minisztérium adatai szerint az idei év első felében 634 ezer külföldi kért munkavállalói engedélyt Lengyelországban. Ebből 614 ezer volt ukrán. Tavaly az ukrán kérelmek alig haladták meg a 400 ezret.

HOZZÁSZÓLÁSOK