Dollármilliomos a felső tízezer

A magyarországi felső tízezer tagjai ingatlanvagyon nélkül is fel tudnak mutatni legalább egymillió dolláros vagyont. A leggazdagabbak listáját toronymagasan az Egyesült Államok vezeti, ott él a világon a legtöbb tehetős ember. Kína a látványos növekedése ellenére sem fért fel a dobogóra.
NAPI, 2011. május 8. vasárnap, 08:00
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság "A 100 leggazdagabb 2011" kiadványának cikke

Jó néhány évig még az Egyesült Államokban lesz a legtöbb gazdag ember − vonható le a következtetés a Merrill Lynch és a Capgemini World Wealth Report 2010 felmérésének adataiból. A látványos fejlődéssel ugyan Kína már a negyedik azon országok sorában, amelyekben a legtöbb dollármilliomos él, mégis hatodával kevesebben vannak, mint az Egyesült Államokban. Ezt a hátrányt pedig még a nagyobb gazdasági csodák láttán sem lesz egyszerű behoznia. A tehetősek egyenlőtlen eloszlását mutatja, hogy az első három helyezett ország (Egyesült Államok, Japán és Németország) vagyonos polgárai teszik ki a világ dollármilliomosainak több mint felét.

Dollármilliomosok (legalább 1 M dolláros vagyon, fő)

1. Egyesült Államok2 866 200
2. Japán1 650 000
3. Németország861 000
4. Kína477 000
5. Egyesült Királyság448 100
6. Franciaország383 000
7. Kanada251 300
8. Svájc222 000
9. Olaszország179 000

Forrás: Merrill Lynch,Capgemini World Wealth Report 2010

 

Szépen gyarapodott azok száma, akik ingatlanvagyon nélkül is fel tudnak mutatni egymillió dollárnyi vagyont. A kerek tízmilliós létszám azt jelzi, hogy a gazdagok száma világviszonylatban visszakapaszkodott a válság előtti szintre. A kontinensek versenyében Észak-Amerika vezet a maga 3,1 millió dollármilliomosával, de Ázsia és Európa is csak alig marad el a hárommilliós táboraival. A komoly szakadék ezután következik, hiszen Dél-Amerikában mindössze félmillió, a Közel-Keleten 400 ezer, míg Afrikában csupán százezer dollármilliomos él.

A régióban jól áll a magyar felső tízezer

A gazdasági hírek ugyan nem mindig Magyarországnak kedveznek, egyvalamiben azonban mindenképpen le tudjuk körözni a régió többi országát: a lakosság arányában és majdnem abszolút értékben is Magyarországon él a legtöbb dollármilliomos. A hazai felső tízezerből ugyanis szinte mindenki megfelel annak a kritériumnak, hogy − ingatlanok nélkül számolva − van legalább egymillió dollárnak megfelelő vagyona.

A felmérés szerint összesen 9600 dollármilliomos él Magyarországon, ennél több a régióban csak Csehországban (12 600), de például Szlovákiában mindössze 2800 akad. A dollármilliomosok tekintetében még a négyszer nagyobb lélkszámú Lengyelország sem versenyezhet velünk, ahol 8800 hasonló vagyonú ember él.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

GShock, 2011.05.08 18:42

@megalodon: Igen, igazad van, egyrészről nagyon jól csinálja, de példának hoztam csak fel, mivel a közelmúltban sok szó esett róla a fórumokban. Másrészről viszont maga a rendszer nem tökéletes és nem igazságos, ezt kívántam vele érzékeltetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.08 15:36

@GShock: Amikor 3000 volt az Otp részvény akkor megmondta a Csányi, hogy szerinte 8000 ér.. hát így nőt meg a vagyona, megvette az Otp részvényt és megis tartotta, Te is vettél Otp, csak Te már eladtad mert ugyebár spekulálgatunk, hol felmegy hol lemegy...Nem túl divatos, de a Waarren Buffet alapú hosszútávu befektetés is lehet sikeres... van még ilyen a piacon dögivel ( pl. omv részvény mélyen áron alul van ,de az európai bankszektorban is lehet ezt azt találni..)

Ezenkivül az Otp.-nek és a Picknek is jól megy, bezzeg a nálunk lévő nyugati bankok itt szenvednek a magyar húsipar is tönkre ment... szóval ne szidd a Csányit, mert jól csinálja.. egy tőkéstől meg ne azt várd el, hogy a máltai szeretetszolgálat legyen az alkalmazottak felé (mert akkor már boritékolhatod is a közelgő csődöt )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GShock, 2011.05.08 14:02

Ha most nem vitatjuk, hogy offshore, ingatlan, bűnözés, igaz/hamis, azért mégis érdekes a kép. Az látszik, hogy a pénzhez (valakiknek) dolgozni kell. :) Látványos, hogy azok az országos (legjobb példa erre a nagyon belendült Kína), melyek képesek az emberi munkaerő költségét a minimálisra redukálni (Kína esetében gyakorlatilag kaja), ott bizonyos rétegek hirtelen gazdagodásnak indulnak. Jó példa erre itthon csányi, aki a bankadó, válság évei alatt majdnem másfélszeresére növelte magánvagyonát úgy, hogy akik az érdekeltségi köreibe tartozó cégeknél dolgoznak, a személyes csőddel küzdenek. Kérdezz meg mondjuk egy átlagos OTP alkalmazottat!
A probléma az, hogy gyakorlatilag ünnepeljük és örömhírként fogjuk mindezt fel, pedig leginkább elítélni kell. Nincs azzal baj, ha valaki gazdagabb, mert tud, vagy szerencséje van. De az már nagyon nagy probléma, hogy a környezete mindeközben csődbe megy, vagy éhezik, tönkremegy.
Engem ezek a hírek legfőképpen elborzasztanak a XXI. századi kizsákmányolás kifinomult és tökéletesen működő rendszerei miatt. Ha pénzed van, mindened vagy, még igazad is. Bármiben. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.08 13:08

Ezek a statisztikák totál semmit nem érnek, meg azok sem, hogy kinek mennyi a becsült vagyona...Akinek van egy 200 milliós cége 300 millió hitellel annak lehet hogy egy vasa sincs ( Mal ztr jó példa, a tulajoké a milliárdokat érő cég így Ők milliárdosok,oszt kiderül, hogy bnem is olyan fényes a helyzet )
Ha van valakinek 5 milliárdért ingatlana az persze nincs benne..
Ha offshoreban van a pénze (mert jól eldugta ) az sincs benne.. Szintugy a bünözői kör... vagyis csak nagyon relativ ez az egész..

Nem lennék meglepődve, ha kiderülne, hogy ez a tizezer mind nyakig el van adósodva..(mármint a vállakozása)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziben, 2011.05.08 12:06

Nálunk tudták legjobban összelopni magukat!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html