Magyar kockázat is fenyegeti Ausztriát

Megerősítette Ausztria lehetséges legjobb, "Aaa" államkötvény-besorolását szombaton a Moody's Investors Service, de az osztrák bankrendszer jelentős közép- és kelet-európai kitettségét az osztályzat szempontjából kockázatként említette.
MTI-Eco, 2012. szeptember 22. szombat, 09:20
Fotó: Napi.hu

A Moody's az európai és amerikai piaci zárások után, szombat hajnalban Londonban jelentette be az osztrák "Aaa" megerősítését, közölve, hogy ezzel lezárta az osztrák adósosztályzat nyáron kezdett felülvizsgálatát. A hitelminősítő fenntartotta ugyanakkor az adósosztályzat leminősítésével fenyegető negatív kilátását is, egyebek mellett Görögország esetleges euróövezeti távozásának potenciális költségsokkját és az osztrák bankrendszer jelentős közép- és kelet-európai kitettségét említve a besorolást veszélyeztető kockázatok között.

A negatív kilátás fenntartását részben ugyanazok a tényezők indokolják, amelyek alapján a cég júliusban negatívra rontotta három másik "Aaa" besorolású eurógazdaság, Németország, Hollandia és Luxemburg osztályzatainak kilátását. A hitelminősítő szerint ugyanis az euróövezet jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok - tekintettel Görögország távozásának érdemi kockázatára - a külső sokkhatások olyan mértékű kockázatának teszik ki az Ausztriához hasonló központi valutauniós gazdaságokat, hogy az már nem lenne összeegyeztethető "Aaa" osztályzataik stabil kilátásának fenntartásával.

A Moody's a negatív kilátás fő indokai közé sorolta azzal kapcsolatos aggályait is, hogy az osztrák bankoknak jelentősek a kitettségeik a közép-, kelet- és délkelet-európai gazdaságokban, és erősen bizonytalan, hogy e bankok eszközminősége milyen irányban változik. A három legnagyobb osztrák bank kilátásai a közép-, kelet- és délkelet-európai térség fejleményeitől függnek, ez a régió ugyanakkor ki van téve az euróövezetből eredő potenciális gazdasági sokkhatásoknak.

Aláhúzták: az osztrák államkötvény-osztályzat egy fokozattal "Aa1"-re romolhat, ha az osztrák bankszektor az eddigieken felül további érdemi kormányzati segítségre szorulna. Az osztrák besorolásra az is nyomást gyakorolna, ha növekedne annak a valószínűsége, hogy az euróövezeti válságból eredő, feltehető jövőbeni költségterhek valós kötelezettségekké válnak, és ha az európai makrogazdasági kondíciók további romlása miatt érdemi mértékű "elcsúszás" következnék be Ausztria költségvetési és adóssághelyzetében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trambulin, 2012.09.22 19:07

@RealMan:

Mert a nagyságos Csányi úr otépéje az nem verte át a magyarokat. Ha jól emlékszem az ejrós és a frankos hitel mellé ők dobták be a jen alapú hiteleket.
A kis hamis?! Előtted meg osztráknak adta ki magát te meg megetted:)
Hogy az olasz bankokról ne is szóljunk mert az meg végképp megkeverne!:)

Csakazosztrákaszennyesegyedülamocsokokugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2012.09.22 17:56

Az osztrákok megették Magyarországot, ez a második ügyes húzásuk volt, az első amikor Kádár szabaddá tette az ausztriai "bevásárlást", akkor a Bauerekből" kikupálkodott gazda lett, a második akkor, amikor a szennyes bankjaik átverték a magyarokat. Remélem harmadik nem lesz és végleg eltakarodnak a francba a magyar földről
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoricajancsi, 2012.09.22 10:20

Az osztrákoknál anno sokaknak bejött, hogy jen-ben vettek fel hiteleket. Persze akadtak olyanok is, akik 'későn' szálltak be, és 'buktak' a dolgon. A shilling a német márkához volt kötve, így viszonylag biztonságosnak volt mondható a befektetés.
A recept ugyanez volt Magyarországon is, csak a terep volt más. Az eredmény egy rakás unortodox lépés, áthárított kockázatok, és továbbra is megoldatlan problémák.
Ha romlik az osztrák állam megítélése, akkor az az osztrák bankszektort is érinteni fogja, vagyis tovább fognak drágulni a hitelek.
Függetlenül attól, hogy szvsz a bankszektort is felelősség terheli a kialakult helyzetért, ez nem jó hír. Bár a leminősítés még elhúzódhat még egy jó darabig, a piacokon mindig van kiért aggódni, most a legnagyobb mumus az USA...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ordog666, 2012.09.22 09:29

Szegény Ausztria !
Veszélyben az " Aaa " besorolás ?
Indokoltan elkezdhetünk aggódni, mégis csak a szomszédokról és a sógorokról van szó.
jaj, jaj, jaj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html