A Moody's az európai és amerikai piaci zárások után, szombat hajnalban Londonban jelentette be az osztrák "Aaa" megerősítését, közölve, hogy ezzel lezárta az osztrák adósosztályzat nyáron kezdett felülvizsgálatát. A hitelminősítő fenntartotta ugyanakkor az adósosztályzat leminősítésével fenyegető negatív kilátását is, egyebek mellett Görögország esetleges euróövezeti távozásának potenciális költségsokkját és az osztrák bankrendszer jelentős közép- és kelet-európai kitettségét említve a besorolást veszélyeztető kockázatok között.

A negatív kilátás fenntartását részben ugyanazok a tényezők indokolják, amelyek alapján a cég júliusban negatívra rontotta három másik "Aaa" besorolású eurógazdaság, Németország, Hollandia és Luxemburg osztályzatainak kilátását. A hitelminősítő szerint ugyanis az euróövezet jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok - tekintettel Görögország távozásának érdemi kockázatára - a külső sokkhatások olyan mértékű kockázatának teszik ki az Ausztriához hasonló központi valutauniós gazdaságokat, hogy az már nem lenne összeegyeztethető "Aaa" osztályzataik stabil kilátásának fenntartásával.

A Moody's a negatív kilátás fő indokai közé sorolta azzal kapcsolatos aggályait is, hogy az osztrák bankoknak jelentősek a kitettségeik a közép-, kelet- és délkelet-európai gazdaságokban, és erősen bizonytalan, hogy e bankok eszközminősége milyen irányban változik. A három legnagyobb osztrák bank kilátásai a közép-, kelet- és délkelet-európai térség fejleményeitől függnek, ez a régió ugyanakkor ki van téve az euróövezetből eredő potenciális gazdasági sokkhatásoknak.

Aláhúzták: az osztrák államkötvény-osztályzat egy fokozattal "Aa1"-re romolhat, ha az osztrák bankszektor az eddigieken felül további érdemi kormányzati segítségre szorulna. Az osztrák besorolásra az is nyomást gyakorolna, ha növekedne annak a valószínűsége, hogy az euróövezeti válságból eredő, feltehető jövőbeni költségterhek valós kötelezettségekké válnak, és ha az európai makrogazdasági kondíciók további romlása miatt érdemi mértékű "elcsúszás" következnék be Ausztria költségvetési és adóssághelyzetében.