Magyar kohéziós pénzek: Lengyelország tartózkodott a szavazástól

Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter szerint a kohéziós pénzekkel kapcsolatos döntéshozatalban nem sikerült eloszlatni azt a kételyt, hogy Brüsszel kettős mércét használ, más megítélés alá helyezi az euróövezeti és az övezeten kívüli tagállamokat - írta szerdán a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap.
MTI-Eco, 2012. március 14. szerda, 08:28
Fotó: Napi.hu

Rostowski hangsúlyozta, hogy megérti a spanyol és magyar túlzottdeficit-eljárásokkal kapcsolatos kétségeket, amelyek szerint az Európai Unió elnézőbb Spanyolországgal szemben.

A lengyel tárcavezető szerint az uniós pénzügyminiszterek döntésükkel egyértelmű értékelést adtak a magyar gazdaságpolitikáról, de kiemelte, hogy Lengyelország tartózkodott a szavazástól.

Rostowski a kétfokozatú szankciót támogatta, amelynek értelmében első körben a GDP 0,2 százalékának megfelelő forrásokat fagyasztanák be, és így az euróövezeti és az azon kívül eső országokat azonos mértékű bírsággal sújtanák. A forrásfelfüggesztést csak a javítóintézkedések hiányában növelhetnék a GDP 0,5 százalékára, ami Magyarország esetében 495 millió eurót jelent.

HOZZÁSZÓLÁSOK