Egyedül Magyarország utazott Brüsszelbe úgy, hogy magára vette a koldus gúnyáját - írta Elűzték a protekcionizmus ördögét című kommentárjában a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap. Lengyelország, Csehország és Szlovákia már kinőtte a serdülőkort és az európai ifjú felnőttek csoportjába lépett.


A szolidaritás jegyében inkább Lettországot segítsük, ne támogassuk olyan általános alap létrehozását, amely a teljes kelet- és közép-európai pénzügyi szektor megsegítését tűzi ki célul - célzott Gyurcsány Ferenc javaslatára Zbynek Petrácek, a cseh Lidové Noviny kommentátora. Nem szeretjük, hogy bennünket, újoncokat Nyugat-Európa egy zsákba gyömöszöl, ezért kerüljük a Kelet- és Közép-Európa szóösszetételt - folytatja a szerző, aki szerint e téren Robert Fico szlovák és Mirek Topolánek cseh kormányfő ugyanúgy érvel. Budapest kérése, hogy a kelet- és közép-európai térség átfogó segítséget kapjon, ezt a szörnyű sztereotípiát erősíti. Ha a magyar kéréshez több keleti ország is csatlakozott volna, akkor nehéz lett volna meghúzni a határt, hogy a kért segítség kinek jött volna jól, és kinek a korábbi felelőtlenségét kompenzálta volna.


Európa nem megosztott - írta a Mladá Fronta Dnes tudósítója. Ez a csúcstalálkozó is megmutatta, hogy nem szabad régire és újra, kicsire és nagyra, Keletre és Nyugatra felosztani Európát - idézte a lap Mirek Topolánek cseh kormányfőt. A válságban minden ország saját magáért harcol, ezért nem beszélhetünk egységes keleti tömbről. Ne fessünk olyan képet, mintha mindannyiunknak azonos gondjai lennének és segítségre szorulnánk - idézte a prágai lap Robert Fico szlovák miniszterelnököt, aki hozzátette, hogy ez rontaná a jól álló országok ázsióját a befektetők szemében.