Magyar koldusgúnyáról ír a szlovák sajtó

Lengyelország, Csehország és Szlovákia már kinőtte a serdülőkort és az európai ifjú felnőttek csoportjába lépett - írja a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap.
Sidó Zoltán, 2009. március 3. kedd, 07:15
Fotó:

Egyedül Magyarország utazott Brüsszelbe úgy, hogy magára vette a koldus gúnyáját - írta Elűzték a protekcionizmus ördögét című kommentárjában a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap. Lengyelország, Csehország és Szlovákia már kinőtte a serdülőkort és az európai ifjú felnőttek csoportjába lépett.


A szolidaritás jegyében inkább Lettországot segítsük, ne támogassuk olyan általános alap létrehozását, amely a teljes kelet- és közép-európai pénzügyi szektor megsegítését tűzi ki célul - célzott Gyurcsány Ferenc javaslatára Zbynek Petrácek, a cseh Lidové Noviny kommentátora. Nem szeretjük, hogy bennünket, újoncokat Nyugat-Európa egy zsákba gyömöszöl, ezért kerüljük a Kelet- és Közép-Európa szóösszetételt - folytatja a szerző, aki szerint e téren Robert Fico szlovák és Mirek Topolánek cseh kormányfő ugyanúgy érvel. Budapest kérése, hogy a kelet- és közép-európai térség átfogó segítséget kapjon, ezt a szörnyű sztereotípiát erősíti. Ha a magyar kéréshez több keleti ország is csatlakozott volna, akkor nehéz lett volna meghúzni a határt, hogy a kért segítség kinek jött volna jól, és kinek a korábbi felelőtlenségét kompenzálta volna.


Európa nem megosztott - írta a Mladá Fronta Dnes tudósítója. Ez a csúcstalálkozó is megmutatta, hogy nem szabad régire és újra, kicsire és nagyra, Keletre és Nyugatra felosztani Európát - idézte a lap Mirek Topolánek cseh kormányfőt. A válságban minden ország saját magáért harcol, ezért nem beszélhetünk egységes keleti tömbről. Ne fessünk olyan képet, mintha mindannyiunknak azonos gondjai lennének és segítségre szorulnánk - idézte a prágai lap Robert Fico szlovák miniszterelnököt, aki hozzátette, hogy ez rontaná a jól álló országok ázsióját a befektetők szemében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

levai jozsef, 2009.03.04 03:02

hat igen, aba igazad van ,csak sajnos az atlag magyar valaszto keptelen ezt latni.ferenc testverrel meg egy kepen sem szeretnek ertelmes politikusok lenni,mar a keletiek is egnek vele meg egy konferencian is lenni.varjunk meg egy kicsit es az mszp-szdsz-mdf koalicio sajat kakijaba fog belefulladni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abakusz, 2009.03.03 10:16

Szent Isten! 2002-ben ki hitte volna, hogy a szlovák miniszterelnök egy ilyen mondattal veri bele az orrát a magyar miniszterelnöknek a saját piszkába!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html