Magyar megoldás Görögországban

A görög politikusok tovább folytatják a megszorításokért vállalandó felelősség egymásra tologatását, ezért késik az új kormány megalakítása. Eközben az EU már írásos kötelezettségvállalást vár a két legnagyobb párttól arra, hogy teljesítik az uniós segítség feltételeit.
Komócsin Sándor, 2011. november 8. kedd, 09:38
Fotó: Napi.hu

A görög politikai pártok kisebb állóháborúba bonyolódtak az új kormány megalakításával kapcsolatban annak ellenére, hogy az EU továbbra is azt várja az ország politikai osztályától, hogy minél előbb kötelezze el magát a harmadik uniós segélycsomag feltételeinek teljesítése mellett és számolja fel az egész válságkezelést fenyegető politikai káoszt. Tegnap folyamatosan tárgyaltak a felek eredmény nélkül, ma - tíz napon belül már a negyedik - rendkívüli kormányülésre gyűlnek össze a miniszterek.

Száz napig tart a 100 napos kormány megalakítása?

Az görög pártpolitikusok semmit sem mondanak az új miniszterelnök személyéről. Tegnap az a hír látott napvilágot, hogy Lukasz Papadémosz, az ECB volt elnökhelyettese a befutó, és a Reuters egy a tárgyalásokhoz közel álló forrásból úgy tudja, hogy Papadémosz hazarepült az USA-ból, ahol a Harvard Egyetemen tanít.

A görög sajtóban arról jelentek meg spekulációk, hogy a volt főbankár kemény feltételeket szab, nagyobb hatáskört akar, mint amilyet Georgiosz Papandreu a kormányzó szocialista Pasok, illetve Antonisz Szamarasz, a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia vezetője szánna a 100 napra tervezett nagy koalíció fejének.

Kint is vagyok, bent is vagyok

Az egyeztetésekről kiszivárgott hírek szerint az Új Demokrácia támogatná az új kormányt, de nem akar miniszteri posztokat, azaz továbbra is igyekszik távol tartani magát a népszerűtlen döntésektől. Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter a helyén maradna, hogy a legfontosabb ügyek döccenő nélkül menjenek tovább.

A legnagyobb ellenzéki párt támogatná a 2012-es költségvetést és a harmadik görög segélycsomagnak azt a részét, amelyben az ország magánhitelezői leírnák követeléseik felét. Emellett elvárná, hogy a kormánypárt független technokraták javára lemondjon bizonyos kulcspozíciókról, például a választások szempontjából fontos igazságügyi és belügyi tárcáról, illetve a védelmi minisztérium vezetéséről.

Ahogy azt Móricka elképzeli...

A görög média találgatásai szerint éppen ez a fajta gondolkodás akasztja meg az egyeztetéseket - a Pasok nem szeretné, ha az Új Demokrácia elegánsan távol tartaná magát egy olyan kormánytól, amelynek súlyosan népszerűtlen döntéseket kell hoznia a költségvetési hiány csökkentése és az ország versenyképességének javítása érdekében.

A kommunista szakszervezet, a PAME legalább őszintén beszél, még ha az, amit mond, Görögország bukását jelentené is: csütörtökre tüntetést szervez a még meg sem alakult új kormány ellen, amelynek szerinte az a feladata, hogy "megóvja a monopóliumokat és eltapossa a népi tiltakozó mozgalmat".

Bajnai is így csinálta

Eközben az unió vezető köreiben egyre erősödik a frusztráció a görög elit vacakolásával kapcsolatban. A görög politikai osztálynak helyre kell állítania az EU-IMF támogatás iránti elkötelezettségébe vetett bizalmat - jelentette ki Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa. A korábbi ígéretek félszívű teljesítését látva Brüsszel írásos ígéretet vár a koalíciótól, amelyben az vállalja, hogy teljesíti a nemzetközi segélycsomag Görögországra háruló feltételeit - tette hozzá.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek tegnap tanácskozása ugyanezt az elvárást fogalmazta meg Papandreuval és Szamarasszal szemben - jelentette a BBC. (Lényegében ugyanezt tette 2009 májusában Bajnai Gordon - akkor még miniszterelnök-jelölt -, amikor a kényelmetlen intézkedések támogatására vonatkozó kötelezettségvállalást íratott alá az MSZP-frakció tagjaival.) Az aláírást november végéig várja az eurócsoport.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2011.11.08 23:10

@hal1fan:
"Akkor ez egyféle önkritika-szerű hozzászólásként értékelhető?"
Miért ne? Miért ne lehetne a gondolkodás hiányának kritikája maga is valamiféle sablon, mindenféle megfontolást nékülöző dogma?
Lehet. Éppenséggel értékelhető...
Persze, ahhoz, hogy ezt ne pusztán elvi lehetőségnek, hanem bizonyítottan a gondolkodás hiányának tekintsük, némileg messzebb kell jutnunk: egyenlőségjelet kell tennünk a gondolkodás és a gondolkodás hiánya közé. Meglehetősen szokatlan, úgymond unortodox megközelítés... S bár szokatlan, példátlannak azért nem mondhatjuk. Olyasmi, mint az államadósság-csökkentés növeléssel. Vagy a deviza-hitelesek megsegítése a HUF árfolyamának rontásával. Az adórendszer egyszerűsítése sosem-hallott új adónemekkel, a legegyszerűbb adónem eltörlésével. Hosszú a sor...
Ami a politikai felhangot illeti: ha arra céloztál, hogy ez a fajta "gondolkodás" (ami, mint tudjuk, a gondolkodás hiánya) meglehetősen elterjedt bizonyos politikai körökben, hát sajnos maradéktalanul igazat kell adnom neked. Tényleg kár, hogy nem maradtak a kaptafánál. (Persze, ehhez kaptafa is kellene...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.11.08 14:18

Ez valóban a tipikus magyar példa:
-Nem vállaljuk a felelősséget, a másikra mutogatunk
-Nem ismerik el hogy csőd van és az ellen mit kell tenni hanem amit ők jónak gondolnak azt csinálják.
-És mindezt csak azért hogy végül ők legyenek azok akik a kormányzói székbe kerülhetnek,hogy önző módon megszerezzék a hatalmat(mint a Fidesz)
uTÁNA AZT CSINÁLJÁK AMIT ELŐÍRNAK NEKIK:a bank, az EU,a a hitelezők...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hal1fan, 2011.11.08 13:06

....aha.
"A primitív sablonok....igenis hasznosak....akiknek a gondolkodás megoldhatatlan feladatot jelent."

Akkor ez egyféle önkritika-szerű hozzászólásként értékelhető?

A politikai felhangokból annyi azért kétségkívül átjön (tegezési szándék nélkül), amennyi felidéz egy szólás-mondást: "Suszter, maradj a kaptafánál."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.11.08 11:02

@csabymihaly:
Ja, ja.
Erre szokták mondani: nagy az isten állatkertje, de sajnálatosan alacsony a kerítés... Szerintem nincs maradéktalanul igazuk.
A primitív sablonok, legyenek mégoly hamisak is, igenis hasznosak azok számára, akiknek a gondolkodás megoldhatatlan feladatot jelent. Mint afféle előre gyártott útmutatók, "megmagyarázzák" a világ azon jelenségeit, amivel az illető önmaga képtelen zöldágra vergődni: pl. saját kudarcos életét.
Ez is valami.
A "magyarázat" persze ritkán céltalan. A legszebb példa talán az a kb. 2000 éves tétel, ami szerint "te akkor lehetsz boldog, ha nyomorogsz és szenvedsz". És persze vannak, akiket zavar az agymosás...
A forradalmi kormány épp e területen tudja felmutatni munkásságának egyetlen pozitívan értékelhető elemét: zengzetes hőbörgéssel megvédi a mentálisan korlátoltakat a rideg valóságtól, nyers igazságtól, amivel azok nem tudnának megbirkózni... (A "megvédi" igének itt eredeti magyar értelmét használtam, nem a fideszes változatot.)

Ami pedig a görög-magyar hasonlóságot illeti: tényleg egyre több ilyen van. Azért lényeges különbséget is találunk: a görögök nagy bajukban folyamodnak "magyar" megoldásokhoz, míg a kétharmados kormány céltudatosan igyekszik a magyar gazdaságot a görög helyzetbe sodorni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.11.08 10:36

Akkor Sarkozy és Obama is kezd unalmassá válni.
Unalomba akarok fulladni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html