Magyar mérgezett tejet vont be Románia (bővített)

Magyarországról származó aflatoxinos tejet vontak be a román hatóságok - jelentette be Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter.
MTI-Eco, 2013. március 7. csütörtök, 15:53
Fotó: Napi.hu

A rákkeltő aflatoxinnal szennyezett tejet egy romániai kereskedőnél találták, aki Magyarországról vásárolta a tejet, a második szennyezett adagra pedig egy román tejfeldolgozó cégnél bukkantak rá - Daniel Constantin. A miniszter elmondta, nincs ok a pánikra, hiszen a szennyezett tejet bevonták még mielőtt az üzletek polcaira került volna. Részleteket nem közölt arról, hogy mekkora mennyiségről van szó, illetve hogy az ország mely részén vonták be a tejet.

A magyar hatóságok hivatalos tájékoztatást kérnek a részletekről, eddig hivatalos értesítést nem kaptak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az aflatoxint például a takarmánykukoricán megtelepedett penész termeli, a gombaméreg a tejen keresztül választódik ki.

Romániában is elkezdődtek a szigorúbb élelmiszerbiztonsági ellenőrzések, és ahogy haladunk, újabb és újabb dolgok derülnek ki - mondta a miniszter, aki szerint a legújabb élelmiszerbiztonsági figyelmeztetést a tejpiacon kellett kiadni az aflatoxinnal szennyezett áru miatt.

Romániában ez az első eset, amiről a hatóságok bejelentést tesznek azt követően, hogy február közepén Szerbiában kirobbant az aflatoxinos tejbotrány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html