Magyar példát követ a lengyel jegybank

Újabb 25 bázispontos vágással, az elemzői várakozásoknak megfelelően 3,75 százalékra csökkentette a lengyel jegybanki alapkamatot a szervezet monetáris tanácsa szerdai kamatdöntő ülésén.
MTI-Eco, 2013. február 6. szerda, 13:41
Fotó: Napi.hu

A döntésre az euró zlotyárfolyama a reggeli folyamatos emelkedés után csökkent. Az eurót 4,1878 zlotyn jegyezték közép-európai idő szerint negyed kettő után nem sokkal. Egymást követő negyedik alkalommal döntött az irányadó kamatszint csökkentése mellett a lengyel jegybank, és az így már csak 25 bázispontra van a 2009 és 2011 közötti történelmi mélypontnak számító 3,50 százalékos szinttől.

Annak ellenére vágott ismét a kamaton a tanács, hogy egy hónappal korábban Marek Belka jegybankelnök jelezte: "a csökkentések egy ciklusa végéhez közeledik".

Az elmúlt hónapok csökkentéseit a jegybank elsősorban a lassuló növekedési kilátásokkal magyarázta. A lengyel gazdaság 2012-ben már csak 2 százalékkal nőtt a 2011. évi 4,3 százalékos bővülés után. Decemberben az ipari kibocsátás és a kiskereskedelmi forgalom is alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, a fogyasztói áremelkedés üteme ugyanakkor a jegybanki inflációs célnak számító 2,5 százalékos szint alá, évi 2,4 százalékra mérséklődött.

HOZZÁSZÓLÁSOK