Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban 2018 tavasza óta van érvényben a vasárnapi kereskedelmi tilalom, amelyet fokozatosan vezettek be, tavaly havonta két, idén három vasárnap volt tilos kinyit a boltokat, jövőre pedig teljes lesz a boltzár. Az októberi parlamenti választások előtt a pártok állást foglaltak abban a kérdésben, hogy megtartanák-e ezt a szabályt - listázta a programokat a Business Insider Polska.

A lengyel parasztpárt (PSL) nem vette fel a programjába a vasárnapi kereskedelmi tilalom ügyét, de a párt módosítani akarja a szabályt. Azt szeretnék, hogy a boltok vasárnap és ünnepnapokon legyenek nyitva, de csak 13-14 óráig, hogy a délutánt a családnak szánhassák a dolgozók. Támogatják továbbá a szakszervezetek követelését, hogy ezeken a napokon megemelt munkabért kell fizetni.

A Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt léptette érvénybe ezt a törvényt, így nem meglepő, hogy a párt a következő hivatali időszakban nem tervezi annak megváltoztatását, programjában egy szót sem ejt erről a kérdésről.

A Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) sem vette fel programjába a kérdést, de szóban a jogszabály visszavonást ígérik. Ugyanakkor ők is magasabb bért akarnak a hét végére. A jelenlegi 200 százalékos elszámolást a heti bérhez képest, 250 százalékra vinnék fel. Emellett bevezetnék azt a szabályt, amely szerint minden dolgozónak biztosítani kell havi két garantált szabad vasárnapot.

A legnagyobb ellenzéki politikai erő, a Polgári Koalíció mindenképpen el akarja törölni az "abszurd" vasárnapi kereskedelmi tilalmat. Ez a pártszövetség beírta a programjába ezt a vállalását. Emellett nem csupán a kereskedelemben, hanem minden más ágazatban is törvényben garantálnának a dolgozóknak havi két szabad vasárnapot.